Poliisin tiedotteet

Nämä tiedotteet tulevat suoraan Poliisin avoimesta järjestelmästä. Jos sinulla on kysyttävää liittyen näihin tiedotteisiin, ota yhteyttä Poliisiin.

Rattijuoppo kiinni Joensuussa

14 tuntia 21 minutes ago
Mies kuljetti autoa päihtyneenä ilman ajokorttia Mutalassa

Mieskuljettaja jäi poliisille kiinni Joensuun Mutalan kaupunginosassa tiistaiyönä kolmen aikaan. Kuljettajan puhallus alkometriin oli 0,86 promillea. Hänet puhallutettiin uudelleen tarkkuusalkometrillä ja sen tulokseksi tuli 0,29 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa. Kuljettajalla ei ollut ajo-oikeutta henkilöautolle.  Asia käsiteltiin loppuun ja kuljettajalle annettiin sakko kotiin viemiseksi. 

]]>

Poliisi valvoo näkyvästi koulujen päättäjäisviikonloppuna

15 tuntia 20 minutes ago
Lapin poliisi valvoo tehostetusti koulujen päättäjäisviikonvaihteessa. Valvonnassa poliisi puuttuu erityisesti nuorten päihteiden käyttöön ja järjestyshäiriöihin.

Poliisi on juhlakansan keskellä

Valvonnan painopistealueina ovat nuorten suosimat kokoontumispaikat, kuten esimerkiksi uimarannat, laavut ja puistot. Valvonnassa teemme yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Näkyvän valvonnan tavoitteena on turvallinen päättäjäisviikonvaihde ilman järjestyshäiriöitä tai rikoksen uhriksi joutumista. 

Alkoholi- ja tupakkatuotteet ovat kiellettyjä alle 18-vuotiailta

Aina tätä ei noudateta ja tällaisessa poliisi puuttuu alaikäisten päihteiden hallussa pitämiseen, kokeiluun ja käyttöön. Alaikäisten alkoholin hallussapidosta voi seurata sakkorangaistus ja asiasta ilmoitetaan aina alkoholia hallussa pitäneen nuoren huoltajille ja lisäksi lastensuojeluviranomaisille. Muistutamme myös, että alkoholin välittäminen alaikäiselle on rangaistava teko.

Pelisäännöt kannattaa sopia ennakkoon

Vanhempien on hyvä sopia yhteisistä pelisäännöistä lasten ja nuorten kanssa ja illan mittaan on hyvä olla yhteydessä lapsiin. Kotiintuloajoista on syytä sopia hyvissä ajoin ja niiden noudattamista tulee valvoa sekä olla tietoinen siitä, missä lapset ja nuoret liikkuvat.

- Kaveria ei jätetä, joten nuorten tulee pitää toisistaan huolta ja hakea viipymättä apua, jos illan aikana kaikesta huolimatta sattuu jotain ikävää. Oma apu ei aina ole paras apu ja turvallinen aikuinen tulee pyytää hätiin matalalla kynnyksellä. Hätänumero 112 auttaa tietysti myös tarvittaessa, muistuttaa rikosylikonstaapeli Varpu Saapunki Lapin poliisilaitoksesta.

Poliisin tietoon tulee aika ajoin, että pienelle porukalle suunnitellut kotibileet ovat paisuneet hallitsemattomasti ja paikalle on saapunut tuntemattomia henkilöitä rikkomaan paikkoja ja anastamaan omaisuutta. Somessa tieto leviää nopeasti ja tieto juhlista voi päätyä sellaisten henkilöiden tietoon, jotka eivät ole toivottuja vieraita ja haluavat ainoastaan tulla paikalle aiheuttamaan häiriötä ja vahinkoa.

Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomaankin numeroon ja olkaa saatavilla

Poliisi soittaa usein niin, että soittajan numeroa ei näy. Kehotamme vanhempia olemaan saatavilla ja vastaamaan myös tuntemattomaan numeroon, koska ensisijaisesti vanhemmat ovat ne, jotka hakevat nuoren kotiin, jos kaikki ei suju odotetulla tavalla.

- Suurin osa lapsista ja nuorista juhlii koulujen päättymistä tänäkin kesänä siististi ja ongelmitta, mutta nämä ohjeet kannattaa pitää mielessä, toteaa Saapunki.

Lapin poliisilaitos onnittelee kaikkia valmistuneita ja koulunsa päättäneitä sekä toivottaa rentoa kesälomaa kaikille lomansa nyt aloittaville.

]]>

Mopomiiteissä voi lähteä mopo käsistä

15 tuntia 22 minutes ago
Poliisi pyytää vanhempia keskustelemaan miiteistä nuortensa kanssa ja tutustumaan miiteistä kuvattuihin videoihin sosiaalisen median kanavissa tai käymään miitissä. Nuorten kokoontumisajoissa on jo tapahtunut useita läheltä piti -tilanteita.

Viime vuosina niin kutsutut mopo- ja automiitit ovat yleistyneet koko maassa nuorten tapana kokoontua viettämään aikaa ja tapaamaan toisiaan. Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella tapahtumia on ollut mm. Jyväskylässä, Tampereella, Nokialla, Pirkkalassa ja Lempäälässä. Käytännössä joka viikonloppu on erikokoisia nuorten kokoontumisia. 

Useimmiten miitit ovat nuorten keskenään koollekutsumia ja järjestämiä, jolloin miitin turvallisuutta ei ole suunniteltu käytännössä lainkaan. Yhteen mittiin voi osallistua satoja, jopa tuhat nuorta. Miiteissä on sattunut useita vaaratilanteita ja lieviä loukkaantumisia, mutta vakavimpia loukkaantumisia ei ole tullut poliisin tietoon.

-Miiteissä muun muassa ajetaan kovilla nopeuksilla keula pystyssä teillä tai parkkipaikoilla, ja katsojat ovat hyvin lähellä seuraamassa.  Samaan aikaan monet nuoret myös ylittävät kyseistä tietä tai aluetta. Miiteissä on nähty myös muun muassa raketteja. Monesti mopot ovat viritettyjä. Tampereella miitissä on palanut ainakin yksi mopo, ja räjähdysmäinen palo aiheutti ilmeisen vaaran useille nuorille. Turvallisuus ei saisi olla vain tuurista kiinni, toteaa komisario Teemu Karhunen. 

Nuori vastaa itse turvallisuudestaan

Vanhemmilla voi olla luulo, että poliisi olisi paikalla vastaamassa miittien turvallisuudesta. Näin ei kuitenkaan ole. Niitä ei ole asianmukaisesti etukäteen suunniteltu yhdessä viranomaisen kanssa eikä poliisilla ole niistä tietoa. Monesti tieto tulee poliisin omien havaintojen perusteella tai hätäkeskukseen tulleiden järjestyshäiriösoittojen kautta. 
Poliisi pystyy puuttumaan tapahtumien kulkuun rajallisesti ja melko hitaasti, kun osallistujia on satoja. Myös pelastusviranomaisten pääsy alueelle on hidasta, kun mitään pelastusteitä ei ole suunniteltu. 

Seuraamuksista

Siirtymillä miittipaikasta toiseen poliisi on joutunut puuttumaan liikennekäyttäytymiseen. -Pirkanmaalla on ajettu yli 200 km/h nopeudella autoilla, ja usein kyse on ollut kilpa-ajosta. Tällaisia tutkitaan törkeinä liikenneturvallisuuden vaarantamisina ja kuljettaja menettää ajo-oikeuden todennäköisesti useiksi kuukausiksi. Riski vakavaan kolariin tällaisissa nopeuksissa on erittäin korkea, toteaa rikoskomisario Panu Rautio. 

Laittoman kokoontumisen järjestäjää voidaan epäillä kokoontumisrikkomuksesta, josta seuraa sakkoa. Viritetyllä kulkuneuvolla sattunut kolari voi käydä kalliiksi esimerkiksi siksi, että vakuutus ei välttämättä korvaa vakuuttamattomalla, laittomalla kulkuneuvolla aiheutettuja vahinkoja.

Miitti edellyttää yleisötilaisuusilmoitusta

Miitti on kuitenkin mahdollista järjestää myös suunnitelmallisesti ja viranomaisten kanssa yhdessä. -Miitit ovat laadultaan sellaisia, että ne vaativat aina ilmoituksen. Se tulisi tehdä viimeistään viittä vuorokautta ennen tapahtumaa. Poliisi käsittelee ilmoituksen ja varmistaa, että tapahtuman lainmukaista järjestämistä varten on tehty tarvittavat suunnitelmat ja hankittu tarvittavat muut luvat. Niitä voi olla esimerkiksi alueenkäyttölupa, turvallisuus- ja pelastussuunnitelma, vastuuvakuutus, liikenteenohjaussuunnitelma ja melupäätös, kertoo komisario Sari Pöntinen. 

Konneveden ja Parkanon tapahtumat tämän vuoden toukokuussa olivat viranomaisten kanssa suunniteltu ja niistä oli tehty asianmukaiset ilmoitukset. Ne sujuivat poliisin näkökulmasta oikein hyvin. Asianmukainen, turvallinen tapahtuma on kyllä hyvin mahdollista toteuttaa, jatkaa Pöntinen. 

Vanhempi, keskustele asiasta nuoresi kanssa! 

Poliisi pyytää vanhempia keskustelemaan miiteistä nuortensa kanssa ja tutustumaan miiteistä kuvattuihin videoihin sosiaalisen median kanavissa tai käymään miitissä. Huoltajien tehtävänä on muun muassa varmistaa, että heidän nuorensa kulkuneuvot ovat turvallisia. 

Poliisi toivoo aiheesta keskustelua, jotta vältyttäisiin vakavilta seurauksilta - yhdenkään nuoren tai täysin sivullisen ei pitäisi joutua terveyden tai hengen vaaraan miiteissä, toteaa Teemu Karhunen. 
 

]]>

Poliisitehtävä Keravalla

15 tuntia 54 minutes ago
Itä-Uudenmaan poliisilla oli tänään iltapäivällä noin klo 13.50 tehtävä Keravan keskustassa. Tehtävä liittyi Kauppakaarella tapahtuneeseen henkeen ja terveyteen liittyvään rikokseen.

Uhri on toimitettu sairaalaan hoidettavaksi.

Epäillyn tekijän henkilöllisyys on poliisin tiedossa, mutta häntä ei ole vielä tavoitettu. Henkilöstä ei epäillä olevan vaaraa ulkopuolisille.

Tässä vaiheessa poliisilla ei ole muuta tiedotettavaa. Tapaus siirtyy poliisin tutkintaan ja jatkotiedottamisesta vastaa tutkinnajohtaja. 
 

]]>

Viime viikolla Itä-Uudellamaalla muun muassa tutkittiin tulipaloja, hoidettiin yksilön suojaan liittyviä tehtäviä sekä valvottiin kaksipyöräisten häiritsevä ajoa

15 tuntia 57 minutes ago
Viime viikolla Itä-Uudellamaalla poliisitehtävissä korostuivat tulipalot, yksilön suojaan liittyvät tehtävät, ajotapavalvonta sekä kovat nopeudet liikenteessä.

Onnettomuus Vantaalla - poliisi ei epäile rikosta

Itä-Uudenmaan poliisin partio sai 25.5 myöhään torstai-iltana hätäkeskukselta tehtävän Vantaan Tikkurilaan, jossa alkutietojen perusteella henkilö oli pudonnut kerrostaloasunnon parvekkeelta. Tehtävälle liittyi myös pelastuslaitoksen ja ensihoidon yksiköitä. 

– Tapahtumapaikalla selvisi, että henkilö oli pudonnut neljännessä kerroksessa sijaitsevan asuntonsa parvekkeelta rapun välikaton päälle. Onnettomuuden uhri toimitettiin sairaalaan, jossa hän on saanut hoitoa vammoihinsa. Uhrilla ei ole hengenvaaraa, kertoo rikoskomisario Aleksi Topinoja.

Tekemiemme tutkintatoimien perusteella poliisi ei epäile tapahtumaan liittyvän rikosta, vaan kyseessä on ollut onnettomuus/tapaturma. Tämän seurauksena asiassa on poliisin toimesta tehty päätös esitutkinnan toimittamatta jättämisestä, Topinoja jatkaa.

Tulipaloja Jokelassa - paloja epäillään tahallaan sytytetyiksi

Tuusulan Jokelassa tapahtui viime viikonloppuna 28.5 sunnuntain vastaisena yönä kolme tulipaloa, joita poliisi epäilee tahallaan sytytetyiksi.

– Ensimmäiselle palopaikalle partio sai tehtävän sunnuntaina heti puolenyön jälkeen. Ilmoituksen mukaan Osulankujalla sijaitseva huoltoasema yritetty sytyttää palamaan. Huoltoaseman seinustalle, oven eteen, oli kasattu tuoleja ja muuta materiaalia ja ne oli sytytetty palamaan. Palopesäkkeen vieressä sijaitsee nestekaasusäiliöiden säilytyspiste, kertoo rikoskomisario Aleksi Topinoja.

Lähes samanaikaisesti partio sai tehtävän toiselle palopaikalle Puhelinkujalle, jossa sijaitsevalla pysäköintipaikalla paloi henkilöauto. Auto paloi käyttökelvottomaksi. Hieman myöhemmin saman yön aikana partio sai vielä kolmannen tehtävän samaiselle Puhelinkujalle. Tällä kertaa palon kohteena oli teletilan ulko-ovi. Rakennus vaurioitui palon seurauksena.

– Poliisi epäilee kaikkia paloja tahallaan sytytetyiksi. Paloissa on havaittavissa selkeitä yhtäläisyyksiä ja epäilemme palojen sytyttäjiksi samoja tekijöitä. Tapauksia tutkitaan tällä hetkellä rikosnimikkeillä vahingonteko ja tuhotyö, Topinoja jatkaa.

– Poliisi on kiinnostunut kaikista yöllisiin paloihin liittyvistä tiedoista ja mahdollisista silminnäkijähavainnoista akselilla Osulankuja - Puhelinkuja. Kaikki tiedot alueella liikkuneista ajoneuvoista ja henkilöistä ovat arvokkaita. Tiedot pyydämme lähettämään poliisin sähköpostiin vihjeet.ita-usimaa@poliisi.fi, Topinoja kehottaa.

Poliisitehtävien osalta vilkas viikko

Poliisin viime viikko valvonta- ja hälytystoiminnan osalta oli kohtuullisen vilkas. Erilaisia poliisitehtäviä hoidettiin yhteensä 1800. 

– Tuttuun tapaan viikon tehtävistä lähes 800 painottui viikonlopun ajalle ja varsinkin yövuorot olivat vilkkaita. Tehtävissä korostuivat pahoinpitelyt, rattijuopumukset, päihtyneet, häiriökäyttäytymiset, kotihälytystehtävät sekä muut yksilön suojaan liittyvät tehtävät, kertoo komisario Jarmo Ojala.

 Kotihälytystehtäviä viime viikon aikana poliisilla oli 121, joista alkutietojen mukaan väkivaltaan liittyviä 40. Viikonloppuna kotihälytystehtäviä oli 61, joista väkivaltaan liittyviä 15.

Pahoinpitelyjä tapahtui yleisellä paikalla sekä ihmisten kodeissa

Yleisten paikkojen väkivaltarikoksia poliisille kirjattiin viime viikolta 51 ja yksityisten paikkojen väkivaltarikoksia 50. Ryöstörikoksia, jossa toiselta oli anastettu omaisuutta väkivaltaa käyttäen tai sillä uhaten, kirjattiin 15.

Yksilön suojaan liittyvien tehtävien määrä pysynyt korkealla

Erilaisten yksilön suojaan liittyvien tehtävien määrä on pysynyt korkeana jo useampi kuukausia.

– Teemme muun muassa paljon tarkastuksia asuntoihin, kun omaiset ja muut läheiset ovat huolissaan kanssaihmisistään. Ihmisten mielenterveysongelmat, pahoinvointi sekä itsetuhoiset ajatukset näkyvät vahvasti tehtävissämme niin viikolla kuin viikonloppuisin. Koko viikon aikana yksilön suojaan liittyviä pelastustehtäviä hoidettiin 87 ja yksilön suojaan liittyviä itsemurhan yritys tai sen uhkaan liittyviä tehtäviä 34. Määrä on 20 % korkeampi verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Ojala sanoo. 

Kuljettajille määrättiin ajokieltoja Porvoossa

Poliisin partio pysäytti perjantaina 26.5.2023 klo 20.55 Porvoossa Alkrogintiellä moottoripyörällä liikenteessä olleen kuljettajan. Nopeudeksi kuljettajalle mitattiin neljänkympin nopeusrajoitusalueella 86 km/h. Kuljettaja määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.

– Toinen kiireinen kuljettaja tavoitettiin niin ikään perjantaina Porvoossa Mäntsäläntiellä. Henkilöautolla liikenteessä olleelle kuljettajalle mitattiin kahdeksankympin alueella nopeudeksi 123km/h. Myös tämän kuljettajan ajokortti päätyi poliisin haltuun ja hänet määrätiin väliaikaiseen ajokieltoon, kertoo rikoskomisario Freddie Cederlund.

– Kolmas ajokortti päätyi poliisin haltuun 28.5. sunnuntaiaamuna Tarkkistentiellä, jossa henkilöautolla liikenteessä olleelle kuljettajalle suoritettu puhalluskoe ylitti rattijuopumuksen rajan. Kuljettaja määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon, Cederlund jatkaa.

Moottoripyörien yölliset kilpa-ajot ovat valtakunnallinen ilmiö

Varsinkin viikonloppuisin tapahtuvat moottoripyörien yölliset kilvanajot ovat valtakunnallinen ongelma. Palautetta poliisille tulee Itä-Uudellamaalla kaikista toiminta-alueemme kunnista ja kaupungeista.

– Tämänkaltaisista järjestyshäiriötä aiheuttavista tapauksista soitto hätäkeskukseen on paras ratkaisu. Hätäkeskus tekee asiassa arvion ja hälyttää tarvittaessa paikalle poliisin partion, neuvoo komisario Katri Lehti.

– Viime viikonloppuna, lauantain ja sunnuntain välisenä yönä valvoimme muun muassa kaksipyöräisten häiritsevää ajoa Porvoossa Sisäkehän alueella. Valvonnan tuloksena kuljettajille määrättiin useampia sakkoja, Lehti kertoo.

Suojaamattoman liikenteen valvonnassa tehtiin useita valvontaiskuja

Poliisi kohdisti viime viikolla valtakunnallisesti valvontaa suojaamattomaan liikenteeseen. Itä-Uudellamaalla poliisi teki 16 valvontaiskua eri puolilla poliisilaitoksen aluetta.

Valvonnassa keskityttiin suojateiden turvallisuuden valvomiseen, sekä suojaamattomien tienkäyttäjien eli pyöräilijöiden ja kevyiden sähkö ajoneuvojen kuljettajien kaikkiin havaittuihin liikennerikoksiin ja liikenteen hallinnollisiin rikkomuksiin. Valvonnan tuloksista tiedottaa Poliisihallitus.

Huimia ylinopeuksia ja säännösten vastaisia mopoja ja mönkijöitä

Viime viikonloppuna Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella mitattiin kuljettajille taas huimia ylinopeuksia.

– Kahdeksan kuljettajan epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Tämän lisäksi 12 kuljettajan epäillään syyllistyneen vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan. Liikenteestä tavattiin myös säännösten vastaisia mopoja ja mönkijöitä, joista poistettiin rekisterikilvet. Ajoneuvot määrätiin valvontakatsastukseen, toteaa Lehti.

]]>

Poliisi pyytää havaintoja pahoinpitelystä Hämeenlinnassa

16 tuntia 38 minutes ago
Poliisi tutkii törkeää pahoinpitelyä Hämeenlinnan Jukolassa.

Pahoinpitely tapahtui maanantaina 29.05.2023 noin klo 21.45 kauppakeskuksen piha-alueella. Poliisi pyytää havaintotietoja pahoinpitelyyn osallistuneista henkilöistä. Lisäksi pyydetään havaintoja henkilöiltä, jotka ovat liikkuneet kauppakeskuksessa ja sen välittömässä läheisyydessä  tapahtuma-aikaan tapahtumien kulun selvittämiseksi.

Vihjeet voi toimittaa joko sähköpostilla pitkakestoinentutkinta.kh.hame@poliisi.fi tai puhelimella numeroon 0295 414 222.

]]>

Poliisin lupa-asiakirjat uudistuvat

17 tuntia 2 minutes ago
Poliisin myöntämien aselupien ja yksityisen turvallisuusalan lupien ulkoasu uudistuu kesäkuun alussa. Uudistus liittyy lupa-asiakirjojen valmistamista ja toimittamista koskevaan uuteen sopimukseen. Uusia versioita korteista aletaan myöntää 1.6.2023 alkaen. Käytössä olevat turvapaperituotteet korvataan uusilla vaiheittain tämän vuoden aikana, kun varastossa olevat turvapaperit on saatu kulutettua loppuun.

Muutoksilla ei ole vaikutusta jo myönnettyjen lupa-asiakirjojen voimassaoloon. 

Tuotteiden suunnittelussa tavoitteena oli luoda uusi design siten, että tuotteet muodostavat johdonmukaisen kokonaisuuden samalla säilyttäen yhteyden aiempiin versioihin. Korttien taustadesign uudistettiin kokonaisuudessaan, mutta tietokenttien asettelu säilyi totutun kaltaisena, mikä edesauttaa käytettävyyttä. Eri korttityypit erottavat väriteemat pysyivät myös samoina kuin aiemmin. 

Poliisihallitus solmi 6.7.2022 Thales DIS Finland Oy:n kanssa sopimuksen lupa-asiakirjojen tuotantopalvelusta. Hankinnan taustalla on voimassaolevan sopimuksen päättyminen. Vuonna 2022 solmitun sopimuksen tuotantokausi alkaa 1.6.2023 ja on voimassa viisi vuotta. Sopimukseen sisältyy seuraavien lupa-asiakirjojen valmistus ja toimitus: ampumatarvikelupa, aseenkäsittelylupa, aselupa, asevastaavan hyväksyntä, kaasusumutinlupa, rinnakkaislupa, yhteisön amputarvikelupa, Asehallinnon turvapaperi, hankkimislupalomake ja EU:n ampuma-asepassi sekä vartijakortti, turvasuojaajakortti, järjestyksenvalvojakortti. 
 

]]>

Lapinlahdella kadonneeksi ilmoitettu on löydetty

17 tuntia 45 minutes ago
Itä-Suomen poliisi on eilen 29.5.2023 löytänyt Lapinlahdelta 26.4.2023 kadonneeksi ilmoitetun miehen menehtyneenä. Asiassa ei epäillä rikosta.

Asian tutkintaa jatketaan kuolemansyyn selvittämisenä. 

Kuolemansyyn selvittämistä koskevat asiakirjat ovat salassapidettäviä, minkä vuoksi poliisi ei tiedota asiasta enempää.
 

]]>

Mies löytyi menehtyneenä vedestä Kirkkonummella

17 tuntia 48 minutes ago
Hieman alle 60-vuotias mies löytyi menehtyneenä vedestä Kirkkonummella aamupäivällä 30.5.

Ensitietojen perusteella mies on ollut vedessä vain vähän aikaa ennen löytymistään. 

Poliisi ei tässä vaiheessa epäile, että miehen menehtymiseen liittyisi rikosta.
 

]]>

Ilkivaltaa Mikkelin Visulahden huvipuistossa

17 tuntia 56 minutes ago
Vahingonteko tapahtui perjantai-iltana 26.5.2023 kello 19.00-22.00 välisenä aikana.

Etelä-Savon poliisipartio sai maanantaina tehtävän Visulahden huvipuistoon, jossa oli rikottu ja sotkettu paikkoja. Paikan päällä poliisipartiolle selvisi, että teko oli tapahtunut perjantai-iltana ja vahingontekoon epäillään liittyvän kolme henkilöä. 

]]>

Länsi-Uudenmaan viikkoon kuului onnistunut jäljestäminen ja riskialttiin kiipeilyn onnellinen loppu

18 tuntia 38 minutes ago
Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen viikkotiedotteessa kerrataan kuluneen viikon tapahtumat ja ennakoidaan tämän viikon lopussa koittavaa päättäjäisviikonloppua.

Neljä nuorta kiipesi luvattomasti mastoon Espoossa

Neljä 14-vuotiasta poikaa kiipesi luvattomasti antennimastoon Espoossa perjantaina 26.5. Nuoret videokuvasivat toimintaansa noin 150 metrin korkeudessa olevalla tasanteella.
Kuvaukset kuitenkin loppuivat lyhyeen, kun nuoret tulivat poliisin käskyttämänä alas mastosta. Poliisi kuljetti heidät poliisiasemalle, jossa jokaista nuorta puhutettiin heidän vanhempiensa läsnä ollessa.

Poliisi takavarikoi kuvausvälineet ja niissä olleen materiaalin. Takavarikkoon jäi myös puukko ja murtautumiseen sopivia välineitä. Tapahtuneesta on kirjattu rikosilmoitus hallinnan loukkauksesta, toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta sekä murtovälineen hallussapidosta.

Komisario Hannu Väänänen kertoo, että puhutuksessa nuoret kertoivat teon taustalla olevan sosiaalisessa mediassa leviävä haaste. 

− On itsestään selvää, että osaamattomien nuorten kiipeily 150 metrissä on hengenvaarallista. Olemme lukeneet uutisia maailmalta tapauksista, joissa leikki on somehaasteen myötä loppunut pysyvästi. Aikuisten tulee keskustella näistä asioista kotona, jotta meidän ei tarvitsee tiedottaa yhtä murheellisesta tapauksesta.

Poliisi valvoi liikennettä niin suojateiden läheisyydessä kuin suurilla väylillä

Poliisi valvoi Länsi-Uudellamaalla viime viikolla tehostetusti suojaamattomien tienkäyttäjien liikennesääntöjen noudattamista ja kyseisen tienkäyttäjäryhmän turvallisuutta. Valvonta toteutettiin koko maan laajuisena teemana.

Viikonloppuna poliisi valvoi liikennettä myös isommilla väylillä - ja hyvä, että valvoi. Perjantaina 26.5. Lohjalla 17-vuotias poikkeuslupalainen ajoi poliisin tutkaan 193 kilometrin tuntivauhdilla rajoituksen ollessa 120 km/h. Lauantaina 27.5. Espoossa Länsiväylällä 19-vuotias nuorukainen puolestaan kiihdytti nopeuteen 215 km/h, kun rajoitus olisi sallinut 80 km/h. Molemmilla kuljettajilla oli matkustajia kyydissään. Molempia myös epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Poliisi otti Espoossa kiinni kaksi miestä varkauden yrityksestä

Poliisi sai lauantaina 27.5. tehtävän, jonka mukaan kaksi miestä yrittää murtautua tietyömaan rakennuskontteihin Espoon Örkkiniityssä. Kohteessa partio havaitsi, että tapahtumapaikan läheisyydestä poistui tila-auto. Poliisi otti auton kuljettajan kiinni varkauden yrityksestä epäiltynä.

Tehtäväpaikalla partio totesi, että yhden työmaakontin ovi oli osittain auki. Toinen rakennustyömaalla sijainnut työmaakontti oli suljettu riippulukolla. Partio havaitsi, että riippulukko oli hajotettu sanka rikkomalla. Lukko löytyi kontin edestä maasta. Myös kolmanteen konttiin oli yritetty murtautua. 

Ilmoituksen mukaan paikalla oli ollut jo kiinniotetun miehen lisäksi toinen mies, joka oli paennut työmaalta. Miestä jäljestettiin koirapartion toimesta, mutta hän jäi kateisiin. Myöhemmin miehestä kuitenkin tehtiin havainto, kun tämä juoksi työmaan läpi metsään. Tällä kertaa mies tavoitettiin kahden poliisikoiran onnistuneen jäljestämisen avustuksella. 

Epäiltyjen kiinnisaaminen oli tärkeää, sillä heitä ei oltu rekisteröity aiemmin Suomessa. Toinen epäillystä oli kertonut kuulustelussa tekevänsä ”töitä” ympäri Eurooppaa. 

Poliisi valvoo koulujen päättämistä juhlivia nuoria ja varautuu myös tutkinnallisiin toimenpiteisiin

Monet nuoret juhlivat viikon päätteeksi koulujen päättäjäisiä. Poliisi on varautunut siihen, että kesäloman koittaessa liikkeellä on perjantaina ja etenkin lauantaina runsaasti nuoria eri puolella Länsi-Uuttamaata.

− Monesti tutut paikat, kuten uimarannat, vetävät nuoria puoleensa joka vuosi. Valvomme näillä paikoilla, ja olemme valmiina siirtymään sinne, missä meitä tarvitaan, kertoo komisario Hannu Väänänen.

Poliisi kannustaa nuoria malttiin, jotta hauska ilta ei päättyisi ikävästi. Tässä auttaa, kun päihteet pidetään sivussa, eikä taskuun laiteta mitään sellaista, millä voisi vahingoittaa toista. Mukaan sen sijaan voi ottaa iloista mieltä ja kavereita, jotka pitävät toisistaan huolta.

Vanhemmilta poliisi toivoo välittämistä ja tavoitettavuutta.

− Suurimmalla osalla huoltajista on yöaikaan äänet puhelimessa päällä, ja he vastaavat poliisin puheluihin. Joka vuosi tapahtuu silti sitäkin, että huoltajaa ei saada kiinni. Monesti nämä huoltajat ovat niitä, jotka eivät ole nuoren kanssa kerranneet, miten iltaa turvallisesti vietetään, komisario Väänänen kertoo.

Kenttäpartioiden matkassa Länsi-Uudellamaalla kulkee viikonloppuna myös nuorisorikostutkijoita

− Tutkijat tulevat nuorten jutuille ja valvovat yhdessä muiden poliisien kanssa nuorten juhlintaa. Mikäli tarve vaatii, ovat tutkijat yhteydessä esimerkiksi lasten vanhempiin ja sosiaalitoimeen, Väänänen esittelee.

]]>

Poliisilla oli Laukaalla kouluun kohdistunut uhkatehtävä

18 tuntia 52 minutes ago
Poliisille tuli hätäkeskuksen kautta tiistaina 30.5.2023 aamupäivällä ilmoitus Sydän-Laukaan koulun ja lukion oppilaisiin sekä henkilökuntaan kohdistuvasta hengen ja terveyden uhasta.

Paikalle meni useita poliisipartioita ja ensihoidon yksiköitä. Poliisi tavoitti paikalta uhkauksen tekijän. Tämän hetkisten tietojen perusteella uhka on ollut sanallinen eikä kenellekään ole aiheutunut konkreettista hengen ja terveyden vaaraa tilanteessa. Asian selvittämistä jatketaan ala-ikäisen tekijän kanssa viranomaisten toimesta. 

Sydän-Laukaan koulu ja  lukio järjestää kriisiapua koululla asian osallisille. Toistaiseksi poliisilla ei ole muuta tiedotettavaa asiasta.

]]>

Poliisi määräsi sanktioita suojatiesääntöjen rikkomisesta ja jalkakäytävillä ajamisesta

19 tuntia 34 minutes ago
Poliisi määräsi lukuisia liikennevirhemaksuja ja sakkoja suojaamattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymisen valvontaviikolla, joka järjestettiin 22.-26.5. Valvontaviikon tavoitteena oli valvoa suojatiesääntöjen noudattamista ja suojaamattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymistä ja turvallisuutta. Valvonnassa puututtiin lähinnä sellaiseen liikennekäyttäytymiseen, joka vaaransi jalankulkijoiden, polkupyöräilijöiden ja kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajien turvallisuutta.

Sanktioita annettiin muun muassa suojatiesääntöjen rikkomisesta ja jalkakäytävällä ajaneille polkupyöräilijöille sekä kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajille.

- Valitettavasti huomautettavaa löytyi kaikkien tienkäyttäjäryhmien toiminnasta. Erityisesti jouduimme puuttumaan jalkakäytävillä liikkuneisiin ajoneuvoihin, kuten polkupyöriin ja sähköpotkulautoihin, jotka eivät niille kuulu. Näissä tapauksissa kuljettajille määrättiin 180 sanktiota, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta sanoo.

Polkupyöräilijöille annettiin yhteensä 132 liikennevirhemaksua tai sakkoa. Kallio muistuttaa, että vain alle 12-vuotias saa ajaa polkupyörää jalkakäytävällä ja hänkin ainoastaan siinä tapauksessa, ettei siitä aiheudu huomattavaa haittaa jalankululle.

Kevyiden sähköajoneuvojen, eli pääasiassa sähköpotkulautojen kuljettajille annettiin 71 sanktiota. Jalankulkijat syyllistyivät 30 kertaa punaista valoa päin kävelemiseen poliisin silmien edessä.

Suojatiesääntöjen noudattamatta jättämisestä annettiin moottorikäyttöisten ajoneuvojen kuljettajille yhteensä 130 sakkoa, näistä 18 oli niin vakavia tapauksia, että kuljettaja määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.

- En lakkaa hämmästelemästä joidenkin autoilijoiden välinpitämättömyyttä suojatiesääntöjä kohtaan. Ne on luotu heikommassa asemassa olevien turvaksi ja siksi rikkeet ovat ankarasti sanktioituja. Vetoan kaikkia tienkäyttäjiä huomioimaan suojatiellä liikkuvat ja sinne pyrkivät jalankulkijat ja antamaan heille asianmukaisen ja turvallisen esteettömän kulun, Kallio painottaa.
 

]]>

Kolmen poliisiaseman palvelupäivystysten aukioloajat muuttuvat kesäksi Jokilaaksoissa

19 tuntia 44 minutes ago
Kalajoen, Raahen ja Ylivieskan poliisiasemilla palvelupäivystykset ovat kesällä avoinna suppeammin kuin muulloin.

Kalajoen, Raahen ja Ylivieskan poliisiasemien palvelupäivystykset ovat avoinna 1. kesäkuuta – 31. elokuuta 2023 seuraavasti:

  • Kalajoen poliisiaseman palvelupäivystys on suljettu 1.–30. kesäkuuta 2023. Heinäkuun 1. päivästä elokuun 31. päivään asti palvelupäivystys on avoinna torstaisin kello 8.00–16.00.
  • Raahen poliisiaseman palvelupäivystys on avoinna maanantaisin ja torstaisin kello 8.00–11.00 ja kello 12.00–16.00 kesäkuun 1. päivästä elokuun 31. päivään asti.
  • Ylivieskan poliisiaseman palvelupäivystys on avoinna maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 8.00–11.00 ja kello 12.00–16.00 kesäkuun 1. päivästä elokuun 31. päivään asti.
]]>

Siististi skuutilla! Tule kuuntelemaan sähköpotkulautailun säännöistä Oulun Rotuaarille

20 tuntia 34 minutes ago
Oulun poliisilaitos ja Liikenneturva kertovat sähköpotkulautailun liikennesäännöistä ja turvallisuudesta Oulun Rotuaarilla maanantaina 5. kesäkuuta.

Oulun poliisilaitos ja Liikenneturva järjestävät Siististi skuutilla -tapahtuman Rotuaarin aukiolla Oulussa maanantaina 5. kesäkuuta 2023 kello 14–17. Tapahtumassa keskustellaan ja sääntövisaillaan sähköpotkulautailusta, sillä ihmisiä puhuttavat siihen liittyvät riskit, kuten humalassa ajo, kyyditys, holtiton pysäköinti ja ajonopeudet. Liikenneturva kertaa lautailuun liittyviä sääntöjä sekä ajamisen turvallisuuteen vaikuttavia asioita. Siltä varalta, ettei kaikki menekään niin kuin pitäisi, poliisi kertoo puuttumiskynnyksestä.

– Poliisi saa paljon valvontapyyntöjä, joten yritämme valistuksen keinoin lisätä liikenneturvallisuutta sekä ehkäistä häiriöitä ja rikoksia, kertoo Oulun poliisilaitoksen liikenneyksikön johtaja, ylikomisario Tommi Heikkilä.

Tapahtumassa tarjotaan jäätelöt 300 osallistujalle.

]]>

Hämeen poliisin vuorokauteen kuului useita liikennetehtäviä

21 tuntia 9 minutes ago
Liikenteestä aiheutuvat tehtävät työllistivät poliisia, mutta vuorokausi oli pääasiassa rauhallinen Hämeen poliisilaitoksen alueella.

HOLLOLA
Kuorma-auto suistui ulos kehätieltä Hollolassa valtatie 12:lla. Ulosajo johtui ilmeisesti kuorma-auton renkaan räjähtämisestä. Kuorma-auto ajautui vastaantulevien kaistan yli tien penkalle. Kehätien liikenne saatiin nopeasti avattua pelastuslaitoksen siivouksen jälkeen. Kuorma-auton kuljettaja loukkasi tilanteessa kasvojaan ja käsiään. Kuljettajaa epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

LAHTI
Ajo-oikeudeton ja päihtynyt kuljettaja ajoi poliisia pakoon Lahdessa. Kuljettaja rikkoi useita liikennesääntöjä ja käytti huomattavaa ylinopeutta pyrkiessään karkuun. Nopeasti kuljettaja päätyi kuitenkin päättyvälle kadulle, jossa hän yritti vielä kääntää autoaan ympäri, mutta poliisi ehti sulkea pakoreitin. Kuljettajaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta.
LAHTI
Poliisipartio tavoitti epäillyn rattijuopon Launeen McDonaldsin pihalta. Kuljettaja puhalsi seulonta-alkometriin törkeää rattijuopumusta osoittavat lukemat. Kuljettaja määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon ja käytettiin verikokeissa.
 

]]>

Karhujahti alkoi ruokintapaikalta - Kaksi epäiltyä metsästysrikosta Kouvolan Valkealassa

22 tuntia 41 minutes ago
Poliisi on tutkinut Kouvolan Valkealassa vuoden 2022 elo-syyskuun vaihteessa järjestettyjä kahta karhujahtia, joissa epäilyksen mukaan on käytetty metsästyslain vastaisia menetelmiä. Epäiltynä rikoksista on useampia henkilöitä. Poliisin esitutkinnat tapauksista ovat valmistuneet ja asiat siirtyvät syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjäalueelle.

Ensimmäinen epäillyistä rikoksista tapahtui elokuun viimeisenä päivänä. Valkealan-Kouvolan riistanhoitoyhdistyksen alueella järjestettiin 31.8.2022 poikkeusluvalla karhujahti, jonka aikana epäillään käytetyn metsästyslaissa kiellettyä menetelmää, ihmisen perustamaa ravintohoukutinta. 

Poliisin esitutkinnassa on käynyt ilmi, että kaksi henkilöä on aloittanut karhun jäljestämisen ruokintapaikan välittömästä läheisyydestä Valkealassa myöhään illalla 30.8.2022. Havainnon ruokintapaikalla olevasta karhusta he saivat riistakameran kautta. Jäljestäminen aloitettiin noin 1,5 tuntia karhun ruokintapaikkavierailun jälkeen. 

Ruokintapaikka ja riistakamera kuuluvat toiselle rikoksesta epäillyistä. Havaittuaan karhun vierailun, riistakameran omistajan epäillään menneen metsästyskoiransa kanssa ruokintapaikalle ja laskeneen koiran vapaaksi karhun jäljelle. Aluksi karhua on jäljestetty kahden ravintohoukuttimesta tietoisen henkilön toimesta yön yli. Aamun aikaisina tunteina jäljestykseen on liittynyt lisää henkilöitä. Elokuun viimeisen päivän aamuna noin kello 05.00 karhulle pyydettiin pyyntilupa, joka myös myönnettiin. Jahti päättyi lopulta ilman saalista. 

Kahta karhua ravintohoukuttimelta jäljestänyttä henkilöä epäillään metsästysrikoksesta. Henkilöt ovat kiistäneet rikoksen esitutkinnassa. Muita karhujahtiin osallistuneita ei epäillä rikoksesta, sillä heidän ei epäillä tienneen, että karhun jäljestys aloitettiin ruokintapaikalta. 

Viiden henkilön epäillään syyllistyneen törkeään metsästysrikokseen

Toinen syyteharkintaan siirtyvistä metsästysrikoksista epäillään tapahtuneen niin ikään Valkealan-Kouvolan riistanhoitoyhdistyksen alueella poikkeusluvalla järjestetyssä karhujahdissa 3.9.2022. 

Esitutkinnassa on käynyt ilmi, että Riistakeskuksen hankkeeseen liitetystä, Valkealassa sijainneesta riistakamerasta on lähetetty Riistakeskukselle sekä kahdelle paikalliselle metsästäjälle kuvia karhusta, joka on 3.9.2022 aamuyön aikana ollut ruokintapaikalla useita tunteja. 

Toisen karhukuvat saaneen henkilön epäillään pyytäneen tuntemiaan metsästäjiä jäljestämään karhua aamulla noin kaksi tuntia sen jälkeen, kun karhu on poistunut ruokintapaikalta. Karhun jälkeä on haettu ensin ruokintapaikan välittömästä läheisyydestä kameran omistavan henkilön metsästyskoiralla, ja hetken päästä jäljestystä on jatkettu paikalle kutsutun toisen metsästäjän koiralla. 

Karhua jäljestettiin iltapäivään saakka, kunnes saadun näköhavainnon perusteella on noin tunnin viiveellä pyydetty ja saatu karhulle pyyntilupa. Pyyntiluvan jälkeen koolle kutsuttiin karhujahti. Karhu kaadettiin noin 20 minuutin kuluttua koolle kutsusta ja pyyntiluvan saamisesta. Jahtimiehet eivät ehtineet saapua paikalle ennen karhun kaatamista. 

Karhun jäljestykseen on sen alkuhetkillä osallistunut yhteensä viisi henkilöä eri rooleissa. Heitä kaikkia epäillään törkeästä metsästysrikoksesta. Kaikki heistä ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. Karhun ampunutta henkilöä ei epäillä rikoksesta, sillä esitutkinnassa ei ole ilmennyt seikkoja, joiden perusteella voitaisi epäillä karhun hänen olleen tietoinen karhun metsästyksessä käytetyn ravintohoukutinta. 
 

]]>

Laiton uhkaus käynnisti tapahtumaketjun Salossa

1 päivä 14 tuntia ago
Lounais-Suomen poliisi tutkii Salossa perjantaina tapahtunutta tapahtumaketjua, jossa miehen epäillään ensin syyllistyneen laittomaan uhkaukseen, sen jälkeen vahingontekoon ja lopuksi niskoitteluun poliisia vastaan.

Poliisi epäilee noin 40-vuotiaan miehen uhanneen julkista tehtävää hoitavaa tahoa perjantaina Salossa. Lisäksi miehen epäillään syyllistyneen vahingontekoon kyseistä tahoa kohtaan.

Asian yksityisen luonteen vuoksi poliisi ei yksilöi tarkemmin, mistä tahosta on kysymys.

Poliisin saatua tiedon asiasta puoli yhden aikaan iltapäivällä se lähti tavoittamaan miestä. Miehen kuljettama auto havaittiinkin Salon Meriniitynkadulla.

Ei pysähtynyt pysäytysmerkistä huolimatta

Poliisi yritti pysäyttää auton, mutta kuljettaja ei pysäytysmerkistä huolimatta pysähtynyt vaan jatkoi matkaansa.

Raatihuoneenkadulla partio joutui ”sumputtamaan” auton liikennevaloissa Raatihuoneenkadun ja Horninkadun risteyksessä, jotta auto ei enää päässyt jatkamaan matkaansa. Koska kuljettaja ei avannut auton ovea, poliisi joutui rikkomaan auton ikkunan.

Miehen kiinnioton jälkeen poliisi kuulusteli miestä. Häntä epäillään laittomasta uhkauksesta, vahingonteosta ja niskoittelusta poliisia vastaan. Mies vapautettiin myöhemmin samana päivänä. 

Lounais-Suomen poliisi jatkaa asian esitutkintaa.
 

]]>

Epäilty henkirikos Varkaudessa 28.05.2023.

1 päivä 16 tuntia ago
Itä-Suomen poliisilaitos tutkii Varkaudessa 28.5.2023 aamuyöllä syttynyttä tulipaloa henkirikoksena.

Itä-Suomen poliisilaitoksen Varkauden poliisiaseman poliisipartio sai hätäkeskukselta tehtävän sunnuntaina 28.5.2023 klo 02.46 aikaan Varkauden Lehtoniemen kaupunginosaan luhtitalossa syttyneen tulipalon johdosta.


Tapahtumapaikalle oli hälytetty poliisipartion lisäksi useita pelastuslaitoksen yksiköitä.
Kohteessa sammutus- ja pelastustoimien yhteydessä sisältä asunnosta löytyi asunnossa asunut mies kuolleena ja tulipaloa epäillään tahallaan sytytetyksi.


Rikosepäilyjen perusteella poliisi otti kiinni muutamia henkilöitä.  Nyt pidätettynä on keski-ikäinen mies.


Esitutkinta jatkuu tiiviinä ja tällä hetkellä esitutkinnassa tutkittavina rikosnimikkeinä ovat tappo ja tuhotyö.
 

]]>

Poliisilla rauhallinen viikonloppu Etelä-Kymenlaaksossa

1 päivä 16 tuntia ago
Törkeitä rattijuopumuksia kolme viikonlopun aikana

Perjantaina poliisi tarkasti sivullisen ilmoituksen johdosta henkilöautolla liikkeellä olleen mieskuljettajan ajokunnon Pyhtään kirkonkylällä. Puhallutuksen perusteella kuljettajaa epäillään törkeästä rattijuopumuksesta. Kulkuneuvoaan kuljettaja ajoi ilman vaadittavaa ajo-oikeutta ja auto oli katsastamaton. Lauantaina puoliltapäivin Jumalniemessä toista autoa kaistanvaihdon yhteydessä kolhinut ja paikalta poistunut naiskuljettaja tavoitettiin Pyhtäältä. Kuljettajaa epäillään törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Lauantaina heti puolen yön jälkeen poliisi pysäytti Kotkan keskustassa mieskuljettajan, jonka puhalluskoe osoitti törkeän rattijuopumuksen lukemaa. 

]]>
Checked
9 minutes 3 seconds ago
Poliisi - Ajankohtaista
Subscribe to Poliisin tiedotteet feed