Poliisin tiedotteet

Nämä tiedotteet tulevat suoraan Poliisin avoimesta järjestelmästä. Jos sinulla on kysyttävää liittyen näihin tiedotteisiin, ota yhteyttä Poliisiin.

Nuorten kuskien onnettomuudet johtuvat usein väärästä tilannenopeudesta – poliisi valvoo viikonloppuna tehostetusti

49 minuter 25 sekunder ago
Poliisi valvoo nuorten liikennekäyttäytymistä viikonloppuna, 6. - 8. lokakuuta 2023. Valvonnan painopiste on suurten ylinopeuksien paljastamisessa sekä nuorten liikennekäyttäytymisen ja mahdollisten kokoontumisajojen valvonnassa.

Poliisi valvoo juuri näitä asioita nuorten liikennekäyttäytymisessä, koska nuoret, 15–24-vuotiaat, ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa. Nuorten aiheuttamien kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien yleisimpinä ajankohtina painottuu voimakkaasti perjantain ja lauantain välinen yö ja lähes yhtä voimakkaasti lauantain ja sunnuntain välinen yö. 

Nuorten kuljettajien kuolemanriski on kolminkertainen 

Hyvä uutinen on, että nuorten kuljettajien aiheuttamat kuolemaan johtaneet onnettomuudet vähenivät viime vuoteen verrattuna. Nuorten kuljettajien väestöön suhteutettu kuolemanriski on silti yhä kolminkertainen koko väestöön verrattuna. Kuluvan vuoden tammi-elokuussa on menehtynyt liikenteessä 20 alle 25-vuotiasta nuorta, tämä on 18 % kaikista menehtyneistä. 

– Noin kolmasosaan kuolemaan johtavista tieliikenneonnettomuuksista liittyy liian suuri tai väärä tilannenopeus, toteaa poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta.

Suuremmissa nopeuksissa tapahtuvat onnettomuudet aiheuttavat paljon enemmän vahinkoa kuin alhaisemmassa nopeudessa tapahtuvat onnettomuudet. 

– Törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat tyypillisesti juuri kovia ylinopeuksia (yli 50 km/h ylityksiä sallittuun nopeuteen). Vuosittain poliisi kirjaa noin kaksi tuhatta nuorta 17–24-vuotiasta kuljettajaa epäillyksi törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, poliisitarkastaja Kallio jatkaa. 

Nuorten osuus kaikista ko. rikoksista epäillyiksi kirjatuista on lähes puolet (45 %). Miesten osuus, yhtä lailla niin nuorista kuin kaikista törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta epäillyistä, on jopa noin 90 prosenttia. 

Tehostetun liikennevalvonnan myötä poliisi toivottaa tienkäyttäjille turvallista loppusyksyä ja edellyttää liikennesääntöjen noudattamista.

]]>

Hämeen poliisin tapahtumia

2 timmar ago
Rauhallinen yö Hämeessä

Hämeenlinnassa kerrostalon katto/ullakkopalo työllisti palokuntaa ja poliisia pitkälle iltaan. Palo oli alkanut toistaiseksi tuntemattomasta syystä ja asian tutkinta on alkuvaiheessa.

Hämeenlinnassa mieshenkilön epäillään syyllistyneen ryöstöön ja lievään vahingontekoon paikallisessa kaupassa.

Rattijuopumuksia/huumaantuneena ajamisia paljastui Lahdessa, Hämeenlinnassa sekä Riihimäellä.

Forssassa mieskaksikko yritti tunkeutua kerrostaloasuntoon ja pahoinpitelivät asunnossa ollutta henkilöä.

]]>

Poliisi tuo omasta näkökulmasta ajateltavaa ja vinkkejä vanhusten viikkoon

16 timmar 48 minuter ago
Vanhustyön keskusliitto järjestää Vanhusten viikko -teemaviikon 1. - 8.10.2023. Esillä on monia eri teemoja ikääntyvien hyvinvoinnin ja esimerkiksi digitalisaation ymmärryksen parantamiseksi. Poliisi antaa tämän viikon aikana tietoa ja vinkkejä ikääntyvien arjen turvallisuuteen liittyen ennalta estävän työn näkökulmasta.

- Tämän viikon aikana Itä-Suomen poliisi nostaa sosiaalisen median kanavilla esille teemaviikkoon liittyen muun muassa erilaiset huijaukset, joista varoituksia on annettu viime vuosina lähes viikoittain. Huijauksien uhriksi voi joutua kuka tahansa, mutta iäkkäämmillä väestöllä riski joutua uhriksi on muita suurempi, sanoo rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista.

Pohjolainen kertoo, että ikääntyvillä on usein vertaansa vailla oleva elämänkokemus. Tästä huolimatta ikääntyminen tuo usein mukanaan haasteita etenkin, jos terveys ja muisti heikkenevät. 

- Ikävä kyllä rikolliset tulevat joskus jopa vanhemman väestön kotioville asti petollisissa aikeissa ja joskus hyväksikäyttäjä voi olla se, jonka pitäisi auttaa ja huolehtia. Taloudellisen kaltoin kohtelun tunnistamiseksi ja siihen puuttumiseksi tarvitaan herkkää otetta meiltä kaikilta. Ikäihmiset täytyy suojata tämän kaltaiselta hyväksikäytöltä, Pohjolainen jatkaa.

Pohjolaisen mukaan on ensiarvoisen tärkeää, että näistä asioista puhutaan aktiivisesti iäkkäämmälle väestölle tai muutoin riskialttiina oleville ja neuvotaan heille oikeita toimintatapoja huijausten estämiseksi. Tarvitaan säännöllistä tiedon jakamista ja välittämistä muun muassa sukulaisten, ystävien, kotihoidon, palvelukotien sekä eri viranomaisten taholta. 

Tällä viikolla annetaan vinkkejä liikenneturvallisuuteen liittyen sekä nostetaan esille myös iäkkäiden aselupa-asiat. 

Seuraa Itä-Suomen poliisin sosiaalisen median tilejä Facebookissa, Instagramissa ja X-kanavalla (entinen Twitter). 

Vuodesta 1954 lähtien järjestetystä vanhusten viikosta ja tapahtumista lisätietoa löytyy alla olevasta linkistä.

]]>

Rattijuopumuksia Porin seudulla

18 timmar 12 minuter ago
Lounais-Suomen poliisi tavoitti päihtyneitä kuljettajia Porissa, Nakkilassa päihtyneen kuljettajan henkilöauto suistui ojaan

Poliisipartio pysäytti sunnuntain vastaisena yönä kello yhden aikaan Porissa Kalevanpuistossa henkilöauton, jonka kuljettajana ollut mies puhalsi seulonta-alkometriin noin yhden promillen tuloksen. Mies määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon. Hänen epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen.

Samana yönä kello kahden aikaan partio pysäytti Langintiellä henkilöauton, jonka kuljettajana ollut nainen puhalsi alkometriin noin 0.55 promillen lukeman. Hänet määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon. Häntä epäillään rattijuopumuksesta.

Sunnuntaina kello 14 aikaan hätäkeskus ilmoitti partiolle ulosajosta Nakkilassa Harjavallantiellä. Tapahtumapaikalla selvisi, että henkilöauto oli suistunut keskustan suunnasta tultaessa Harjavallantien vasemmalle puolelle ojaan.  Autoa kuljettanut nainen puhalsi seulonta-alkometriin nolla promillea, mutta hänelle tehty huumepikatesti oli positiivinen huumausaineille. Nainen oli ottanut auton luvatta käyttöönsä. Hänen epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen, liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, huumausaineen käyttörikokseen ja moottorikulkuneuvon käyttövarkauteen.

]]>

Pohjanmaan poliisin viikonloppu

19 timmar 18 minuter ago
Poliisi hoiti viikonloppuna yhteensä 543 tehtävää. Viikonloppuna rikosperusteisesti kiinniotettuna on ollut 15 henkilöä ja poliisilain perusteella 24 henkilöä.

Pahoinpitelyjuttuja poliisille tuli tutkittavaksi 10 kappaletta, joista viisi tapahtunut yksityisasunnossa. Muut pahoinpitelyt olivat tapahtuneet pääosin yleisillä paikoilla ja kaksi pahoinpitelyistä tapahtunut ravintolassa.

Liikenteestä tavattiin kaiken kaikkiaan 15 rattijuoppoa, joista yhdessätoista tapauksessa kyse törkeästä rattijuopumuksesta. Kolmessa rattijuopumustapauksessa kuljettajan epäillään käyttäneen myös huumausaineita. Hirvikolareiden määrä oli viikonloppuna kaksi kappaletta.

Miehen epäillään ajaneen ulos ajoradalta päin puuta perjantai iltana Sievintiellä Toholammilla. Mies puhalsi ajon jälkeen 0.77 mg/L ja häntä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta sekä törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Henkilöauto vaurioitui ajokelvottomaksi ja mies toimitettiin sairaalaan.

Vaasan keskustassa, mieshenkilö yritti ajaa poliisia karkuun henkilöautolla lauantai iltana. Pysäytettävä henkilöauto ajoi Vaasan keskustan alueella 100 km/h ja kuljettaja otettiin kiinni epäiltynä törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Miestä epäillään myös rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta sekä kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Teuvalla auto ajoi Joentaustantieltä ulos ja osui puuhun sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Myöhemmin tulleen tiedon mukaan, Teuvalta oli kaksi henkilöä mahdollisesti liikenneonnettomuudessa loukkaantuneena toimitettu sairaalaan. Poliisi tutkii tapausta liikenneturvallisuuden vaarantamisena, törkeänä rattijuopumuksena sekä vammantuottamuksena.

Lauantaina iltapäivällä tapahtui Kauhavalla henkilöautoilijan ja polkupyöräilijän välinen liikenneonnettomuus Pohjanmaanväylällä, jossa polkupyöräilijä loukkaantui ja toimitettiin sairaalaan. Henkilöauton kuljettajaa epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vammantuottamuksesta.

Sunnuntai yönä, mies ajoi Kauhavalla henkilöautoa päihtyneenä ja törmäsi paikallisen pubin seinään. Mies puhalsi alkometriin 0,67 mg/L. Tapausta tutkitaan törkeänä rattijuopumuksena sekä liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

Hälytysajossa oleva poliisiauto joutui lauantaina iltapäivällä kolariin henkilöauton kanssa Vaasan Palosaarella. Poliisiauto meni lunastuskuntoon ja molemmat autot hinattiin paikalta pois. Kolari ei aiheuttanut vakavampia henkilövahinkoja.

Vahingontekojuttuja poliisin tietoon tuli viikonlopun aikana kahdeksan kappaletta.

Poliisi on 30.9. antanut karkottamismääräyksen sudelle Jalasjärven Ala-Vallissa Kurikassa. Alueella on tehty useita ja toistuvia havaintoja susista ihmisten pihoissa viimeisen viikon aikana. Karkottamismääräys on voimassa 21.10. asti.

]]>

Väkivallanteko Huittisten ABC:llä

19 timmar 32 minuter ago
Viime perjantai-iltana tapahtui nuorison välinen väkivallanteko Huittisten ABC:llä. Lounais-Suomen poliisilaitos tutkii tapausta törkeänä pahoinpitelynä sekä pahoinpitelynä.

Viime perjantai-iltana n. klo 23.00 poliisi sai hätäkeskukselta ilmoituksen nuorison välisestä tappelusta Huittisissa Loimijoentiellä sijaitsevalla ABC-huoltamon pysäköintialueella. Tilanteen selvittelyyn osallistui useita Lounais-Suomen poliisin partioita. Tapahtumapaikalla poliisille selvisi, että tappeluun oli osallistunut useita nuoria miehiä ja tappelussa oli käytetty myös pesäpallomailoja. Vakavia loukkaantumisia ei tilanteesta kenellekään asianosaiselle aiheutunut. Ensihoidon yksikkö kävi paikan päällä tarkastamassa asianosaisten vammat. 

Poliisi otti tapauksen johdosta kiinni kaksi mieshenkilöä, joista toista epäillään törkeästä pahoinpitelystä ja toista pahoinpitelystä. Kiinniotetut kuljetettiin Porin poliisivankilalle. 

]]>

Älä päästä venettäsi kellahtamaan kuljetuksessa - lue kolme tärkeintä ohjetta

19 timmar 41 minuter ago
Suotavaa olisi, että yksikään vene ei tänä syksynä päätyisi kyljelleen tielle. Valvonnassa tavataan kuitenkin ajoittain pahojakin puutteita. Lue Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen kolme tärkeintä tärppiä, joilla kuljetat veneen talvisäilytykseen ja huoltoon turvallisesti.

Näin syksyn tultua näemme taas tien päällä paljon ajoneuvoyhdistelmiä, joissa kuormana on vene. Veneitä nostetaan pois vedestä ja niitä kuljetellaan talvisäilytyksiin ja huoltoihin. Etenkin uusien veneilijöiden kohdalla voi olla epätietoisuutta sen suhteen, mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon. Siksi poliisi on koonnut kolme keskeisintä vinkkiä turvalliseen veneenkuljetukseen.

Kiinnitä vene asianmukaisesti traileriin

Kiinnitä vene aina traileriin kuormansidontaliinoilla. Tarkista, että liinat ovat ehjät ja kireällä, ja että sidonta on tehty kaikkiin suuntiin. Kuormaliinojen lujuus olisi hyvä olla vähintään kaksi kertaa kuorman paino. Vaikka vene olisi kevyt, kuten soutuvene, ei sitä tulisi ikinä kiinnittää ainoastaan yhdellä liinalla. Jos kuljetusmatka on pitkä, tulisi kiinnitys tarkastaa matkan varrella aika ajoin. Myös veneen kyydissä olevat varusteet, kuten esimerkiksi airot, pitää sitoa kiinni. Vene tulee olla niin kaukana vetoauton perästä, ettei se osu vetoauton rakenteisiin jyrkässäkään käännöksessä. Aseta vene trailerille siten, että vetoauton koukkuun ei kohdistu isoja massoja.

- Välillä liikenteessä näkee veneyhdistelmiä, joissa traileri on kuljetettavalle veneelle aivan liian pieni. Jos esimerkiksi vetoauton koukkuun kohdistuu suuri nostava voima eli kuorma on takapainoinen, vaikuttaa se yhdistelmän kulkuun heikentävästi. Tämän huomaa erityisesti kaarteissa ja mahdollisissa väistötilanteissa, kertoo komisario Hannu Kontola.

Peräylitys saa olla maksimissaan kaksi metriä ja mikäli ylitystä on yli metri, tulisi se merkitä punaisella lipulla ja pimeän aikaan punaisella valolla. Ylitys mitataan valvontatilanteessa trailerin perimmäisestä osasta. Leveyden osalta vene saa olla leveämpi kuin itse traileri, mutta ei kuitenkaan yli 2,6 metriä leveä. Korkeus ei saa ylittää neljää metriä ja yhdistelmän maksimipituus on 18,75 metriä.

Tarkasta myös kytkentämassa eli se, kuinka painavan kuorman voi autoon kiinnittää. Tähän vaikuttaa kolme asiaa, joista matalin rajoite on määräävä:

  1. Autolle itselleen määritelty kytkentämassa, joka selviää rekisteriotteesta. Otteessa on määritelty kytkentämassat jarruttomalle ja jarrulliselle perävaunulle.
  2. Trailerin tieliikenteessä suurin sallittu massa. 
  3. Peräkoukulle sallittu suurin kytkentämassa. Kytkentämassaa mietittäessä pitää tietää veneen paino moottori mukaan lukien ja lisätä se trailerin rekisteriotteesta selviävään omaan massaan. Kuljetus on kytkentämassaltaan laillinen silloin, kun kyydissä olevan veneen ja trailerin paino yhdessä ei ylitä mitään aiemmin mainittujen kolmen kohdan toleransseja. Poliisi suorittaa kytkentämassojen valvontaa tien päällä joko punnitsemalla tai laskemalla.
Varmista trailerin ja vetolaitteiston kunto

Kevyitä, O1- luokan jarruttomia trailereita ei tarvitse katsastaa. Tästä syystä kevyen trailerin kuntoon pitää kiinnittää erityistä huomiota - tämä toki koskee myös isompia trailereita. Rengaspaineet, renkaan yleinen kunto ja renkaan kiinnityspultit täytyy muistaa tarkastaa aika ajoin. Sama koskee myös valoja ja vilkkuja. Tärkeä asia on myös vetolaitteiston kunto.

- Liian usein traileri irtoaa vetoautosta verokytkimen väljyyden tai lukituksen pettämisen seurauksena. Nämä saattavat olla haastavia itse pitää kunnossa, mutta suositeltavaa olisi käyttää traileria aika ajoin huollossa ja tarkastuksessa näiden osalta. Muistathan lisäksi, että rekisteröimätöntä traileria ei saa käyttää yleisellä tiellä, huomauttaa Kontola.

Isommissa jarrullisissa trailereissa, ja osassa pienemmistäkin, on lisäksi katastrofivaijeriksikin kutsuttu jarrumekanismi, joka pysäyttää trailerin, mikäli se jostain syystä irtoaa vetoautosta. Vaijerin kiinnityksessä vetoautoon havaitaan usein puutteita. Yleisimmissä tapauksissa vaijeria ei ole kiinnitetty vetoauton rakenteisiin millään tavalla. Sen kiertäminen peräkoukun ympärille ei myöskään ole riittävä toimenpide.

Huomioi, että ajokorttisi on riittävä

Poliisi tarkastaa ajo-oikeuden riittävyyden katsomalla rekisteriotteen massoja. Mikäli ajo-oikeus on ainoastaan luokkaan B, rajoittaa se sallitun yhdistelmän melko pieneksi. Tällä ajokorttiluokalla saa vetää ainoastaan kevyitä yhdistelmiä. Perävaunun suurin tieliikenteessä sallittu kokonaismassa saa olla maksimissaan 750 kg tai yhdistelmän kokonaismassa maksimissaan 3500 kg.

Mikäli haluaa kuljettaa tätä isompia yhdistelmiä henkilö- tai pakettiautolla, tulisi olla ajo-oikeus luokkaan BE tai B96. Oman ajo-oikeuden kattavuuden voi helpoiten tarkistaa ajokorttilaista.

]]>

Vakka-Suomessa useita rattijuopumuksia viikonloppuna

20 timmar 59 minuter ago
Lounais-Suomen poliisi sai viikonlopun aikana kiinni useita päihtyneitä kuljettajia Vakka-Suomessa.

Uudenkaupungin poliisi pysäytti perjantaina autolla liikkuneen miehen Lokalahdentiellä. Hänen epäillään kuljettaneen autoa huumausaineen vaikutuksen alaisena ilman ajo-oikeutta ja näin syyllistyneen rattijuopumukseen ja kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta.

Samana päivänä Uudenkaupungin poliisi pysäytti myös toisen autolla liikkuneen miehen Hiuntiellä. Kuljettajan epäillään kuljettaneen autoa huumausaineen vaikutuksen alaisena. Mies puhalsi lisäksi alkoholituloksen poliisin seulonta-alkometriin, mutta tulos jäi alle rangaistavuuden. Miehen epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen huumausaineen osalta.

Lauantaina ja sunnuntaina törkeitä rattijuopumuksia

Lauantaina poliisipartio pysäytti Taivassalossa mieskuljettajan, joka puhalsi poliisin seulonta-alkometriin tuloksen noin 1,49 promillea. Häntä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta.

Myöhemmin lauantaina poliisi pysäytti Uudessakaupungissa Alisenkadulla mieskuljettajan, joka puhalsi poliisin seulonta-alkometriin noin 1,91 promillea. Miestä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta.

Sunnuntaina Uudenkaupungin poliisi pysäytti Honkatiellä auton, jota kuljettanut nainen puhalsi poliisin seulonta-alkometriin noin 1,40 promillea. Naisen epäillään syyllistyneen törkeään rattijuopumukseen.

Myöhemmin samana päivänä poliisipartio pysäytti Uudenkaupungin Kuokkamaankadulla auton, jota kuljettanut mies puhalsi poliisin seulonta-alkometriin noin 2,39 promillea. Mies kuljetti auto lisäksi ilman ajo-oikeutta. Hänen epäillään syyllistyneen törkeään rattijuopumukseen ja kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta.

]]>

Poliisitehtävä saamelaiskäräjien vaalipäivänä Sajoksessa

21 timmar 17 minuter ago
Poliisi sai perjantaina 29.9.2023 hieman ennen kello 13 poliisitehtävän Saamelaiskulttuurikeskus Sajokseen Inariin, jossa oli käynnissä Saamalaiskäräjien vaalit.

Ilmoituksen mukaan paikalle oli tullut noin 20 henkilöä, joiden äänioikeudesta oli erimielisyyttä.

 

Inarin poliisiaseman poliisipartio kuuli paikalla molempien osapuolten kannan asiaan ja keskusteli osapuolten kanssa hyvässä yhteishengessä. Lopputulemana paikalle tullut noin 20 hengen ryhmä poistui alueelta omatoimisesti ilman, että poliisin täytyi heitä poistaa ja alueella ei tullut ilmi iltapäivän aikana muita poliisitehtäviä. Poliisi ohjeisti asianosaisia valitusoikeudesta koskien vaaleihin liittyvää äänestysoikeutta.

 

Poliisin tehtävin ei kuulu vaaleihin liittyvien hallinnollisten asioiden selvittäminen eikä poliisin tehtävä ole päättää kenellä on äänioikeus äänestää kyseisissä vaaleissa. Poliisi ei ole tehtävällä estänyt ketään äänestämästä eikä myöskään vaatinut kenenkään saada äänestää. Poliisin tehtävä kyseisenä päivänä oli yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen.

]]>

Epäilty myi satoja väärennettyjä hygieniapasseja ja Työturvallisuuskortteja

21 timmar 34 minuter ago
Helsingin poliisi siirsi syyteharkintaan tapauksen, jossa henkilöä epäillään törkeistä väärennyksistä, virkavallan anastuksesta ja tavaramerkkirikkomuksesta. Epäilty myi väärennettyjä tuotteita ihmisille, jotka olivat hiljattain saapuneet Suomeen, kuten turvapaikanhakijoille. Toimintaa pyöritettiin tekaistussa ja rekisteröimättömässä yrityksessä, jonka nimi oli Marbon oy.

Poliisi sai tiedon väärennysepäilystä Ruokavirastolta vuonna 2019. Epäilty oli alkuvuonna 2019 lähettänyt väärennettyjen hygieniapassien valmistamista koskevan tarjouspyynnön painoalan yritykselle, joka toimi Kiinassa.

– Kyseinen yritys puolestaan välitti tarjouspyynnön suomalaiselle painoalan yritykselle, jota Ruokavirasto käyttää hygieniapassien sopimustoimittajana. Suomalaisyritys epäili, ettei tiedustelussa ole kyse luvallisesta toiminnasta ja ilmoitti asiasta Ruokavirastolle, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Harri Saaristola.

Epäillyn väärennysrikoksen laajuus alkoi selvitä, kun poliisi otti tarjouspyynnön lähettäjän kiinni ja suoritti laite-etsinnän hänen puhelimeensa ja tietokoneeseen. Selvisi, että epäilty oli jo vuonna 2018 onnistunut tilaamaan väärennettyjä hygieniapasseja ja Työturvallisuuskortteja. Tuolloin tilaukset tehtiin painoalan yrityksiin, jotka toimivat Puolassa ja Unkarissa.

Epäilty oli myös itse valmistanut väärennettyjä hygieniapassien ja Työturvallisuuskorttien väliaikaistodistuksia. Epäiltyjen rikosten tekoaika on yli vuosi, ja asiakkaita epäillyllä oli vähintään satoja.

Poliisin tietojen mukaan väärennetyksi epäiltyihin hygieniapassien korttiosaan on merkattu, että ne ovat voimassa toistaiseksi. Kortteja on todennäköisesti edelleen käytössä. Kaikkien väärennetyiksi epäiltyjen hygieniapassien ja Työturvallisuuskorttien ostajien henkilöllisyys ei selvinnyt esitutkinnassa.

– Menettelyä on pidettävä poikkeuksellisen moitittavana, koska väärennettyjä tuotteita on myyty nimenomaan uusille maahanmuuttajille. Heidän työkokemuksensa ei lähtökohtaisesti ole Suomesta. Heillä on tarve saada asianmukaista tietoa suomalaisen elintarvikealan ja työturvallisuuden sääntelystä, sanoo tutkinnanjohtaja Saaristola.

Epäilty järjesti osalle ostajista aidolta vaikuttavia koulutuksia

Epäilty on työskennellyt muun muassa opetustehtävissä toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa ja työväenopistossa tuntiopettajana maahanmuuttajataustaisille henkilöille.

Esitutkinnan perusteella epäilty onnistui taustansa ja uskottavien myyntipuheiden ansiosta vakuuttamaan ostajat siitä, että väärennetyt tuotteet olisivat aitoja.

Epäilty oli järjestänyt muutamia uusille maahanmuuttajille suunnattuja koulutustilaisuuksia, joihin hän oli tilannut oikeita kouluttajia. Heillä ei ollut tietoa siitä, että tilaisuuden järjestäjä aikoi myydä väärennettyjä tuotteita. Epäilty myi kortteja, vaikka ostaja ei olisi osallistunut koulutukseen tai menestynyt kokeissa.

– Tekoa voidaan pitää erityisen suunnitelmallisena. Epäilty käytti väärennysrikosten tekemiseen itse laatimaansa ohjelmaa, joka muodosti korttien valmistamisessa tarvittavat sarjanumerot, sanoo tutkinnanjohtaja Saaristola.

Poliisi kehottaa tarkistamaan hygieniapassien ja Työturvallisuuskorttien aitouden

Väärennettyjä kortteja ei ole saatu poliisin haltuun. Poliisi pyytää elintarvikealan toimijoita ja valvojia kiinnittämään huomiota hygieniapassien ja Työturvallisuuskorttien aitouteen. Myös yritysten kannattaa tarkistaa kortit.

Epäselvissä tapauksissa tulee olla yhteydessä Ruokaviraston tai Työturvallisuuskeskus ry:n asiakaspalveluun. Ruokavirastoon voi olla yhteydessä sähköpostitse [email protected] ja Työturvallisuuskeskukseen [email protected].

Väärennetyissä hygieniapasseissa ja Työturvallisuuskorteissa on käytetty ainakin sarjanumeroita, jotka selviävät liitteestä. Jos kyseinen sarjanumero ilmenee hygieniapassista tai Työturvallisuuskortista, on syytä olla yhteydessä Ruokavirastoon tai Työturvallisuuskeskukseen.

Kaikkien väärennetyiksi epäiltyjen passien ja korttien numerot eivät ole tiedossa.

]]>

Tulipalossa vainaja

22 timmar 23 minuter ago
Poliisilla tehtävä Viitasaarelle, missä rivitaloyhtiön asunto palanut ja pelastuslaitos löytänyt asunnosta vainajan.

Poliisi sai 2.10.2023 klo 10.13 tehtävä Viitasaarelle Keskisuuresta tulipalosta. Saatujen tietojen mukaan kyseessä on rivitalohuoneisto, mikä palanut. Paikalle hälytetty pelastuslaitos on löytänyt asunnosta vainajan. Palo ei ole aiheuttanut vahinkoja taloyhtiön muihin asuntoihin.

Poliisi ei epäile tässä vaiheessa rikosta, mutta jatkaa asian selvittämistä palonsyyntutkinta ja kuolemansyyn selvittämisenä. 

Asiasta ei tiedoteta tämän jälkeen.

 

]]>

Liikenneonnettomuus Rovaniemellä

23 timmar 20 minuter ago
Rovaniemellä tapahtui kahden henkilöauton välinen liikenneonnettomuus VT 4.

Poliisi sai hätäkeskukselta tehtävän sunnuntaina 1.10.2023 alkuillasta VT 4 Rovaniemen eteläpuolelle Kuolajoen sillalle. Tehtävän mukaan tiellä on tapahtunut kahden henkilöauton välinen liikenneonnettomuus.

Tapahtumapaikalle meni useampi poliisinpartio sekä pelastuksen- ja ensiapuhoito yksiköitä.

Poliisille selvisi paikan päällä, että kaksi henkilöautoa on törmännyt toisiinsa. Törmäyksessä VT 4 etelään päin ajanut auto on ajautunut vastaantulevalle kaistalle ja törmännyt VT 4 pohjoiseen päin ajaneeseen autoon. 

Liikenneonnettomuudessa ei ole tullut kuolonuhreja, mutta osalliset loukkaantuivat. 

Poliisi selvittää törmäyksen syitä.

]]>

Päihtyneitä kuljettajia Joensuussa

23 timmar 24 minuter ago
Poliisi tavoitti viikonlopun aikana Noljakankaarelta ja Lokinkujalta päihtyneet henkilöauton kuljettajat. Kummankin kuljettajan huumausainepikatestin tulos oli positiivinen huumaavien aineiden osalta, lisäksi toisen seulonta-alkometrin puhallustulos oli 1.01 promillea. Kummallakaan kuljettajalla ei ollut henkilöauton kuljettamiseen oikeuttavaa ajo-oikeutta.

Päihtynyt ja kortiton kuljettaja Noljakassa

Henkilöauton kuljettajan epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen ja kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta sekä huumausaineen käyttörikokseen Joensuussa Noljakankaarella 1.10.2023 klo 15. Kuljettajalle tehty huumausainepikatesti osoitti positiivista amfetamiinille ja kannabikselle. Autosta löytyi vähäinen määrä huumausaineita.

Päihtynyt ja kortiton kuljettaja Lokinkujalla

Poliisipartio pysäytti Joensuussa Lokinkujalla 2.10.2023 klo 00.20 aikaan henkilöauton. Kuljettajalle tehty puhalluskoe osoitti 1,01 promillea. Kuljettajalle tehty huumausainepikatesti antoi positiivisen tuloksen kannabikselle, amfetamiinille ja bentsodiatsepaamille. Autossa oli väärät rekisterikilvet, eikä kuljettajalla ollut ajo-oikeutta. Miestä epäillään rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

]]>

Hämeen poliisin tapahtumia

23 timmar 52 minuter ago
Vauhtia ja vaarallisia tilanteita Hämeen poliisin alueilla.

Sysmän Onkiniemessä oli kahdella kuljettajalla kiire kotiin. Alueella 100 km/h nopeusrajoitus ja mitatut nopeudet heille 151 km/h sekä 180 km/h. Asian selvittely jatkuu aikanaan käräjäsalissa, kuljettajat väliaikaiseen ajokieltoon ja nimikkeenä törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen.

Orimattilassa naishenkilö ajautui kuljettamallaan moottoripyörällä ojaan. Henkilö loukkaantui ja moottoripyöräkin kärsi vaurioita. Nimikkeenä liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja tutkinta jatkaa asian selvittelyä.

Rattijuoppoja oli alueella useita ja mukaan mahtui myös huumeen alaisena ajaneita kuin myös ajo-oikeudettomia.

Lahdessa mieshenkilön epäillään syyllistyneen rikokseen säilyttämällä kahta asettaan sekä lukuisaa määrää aseiden patruunoita asunnon autotallissa lukitsemattomassa puulaatikossa.

]]>

Poliisi ja Rajavartiolaitos harjoittelevat yhteistoimintaa Ahvenanmaalla

1 dag ago
Lounais-Suomen poliisilaitos, Ahvenanmaan maakunnan poliisiviranomainen, Helsingin poliisilaitos ja Rajavartiolaitos harjoittelevat yhteistoimintaa Ahvenanmaalla 2.–3. lokakuuta.

Yhteisen harjoituksen tarkoituksena on kehittää eri viranomaisten toimintaa vakavien yleistä järjestystä ja turvallisuutta uhkaavien tilanteiden ja vakavien rikostilanteiden hoitamisessa.

Harjoitus toteutetaan haasteellisissa ulkosaariston merellisissä olosuhteissa ja kohteissa, jotka ovat vaikeasti saavutettavissa.

Harjoitukseen osallistuva henkilöstö liikkuu ajoneuvoilla, venekalustolla ja helikoptereilla erityisesti manner-Ahvenanmaalla ja Kökarin alueella. Viranomaiset saattavat eristää harjoitukseen käytettäviä alueita.

Harjoituksen aikana alueella voi näkyä runsaasti viranomaisten kalustoa ja henkilöstöä. Harjoitusjoukot liikkuvat yleisellä tieverkolla, ja toiminnasta voi aiheutua meluhaittaa

]]>

Poliisi valvoo hirvenmetsästystä lokakuun aikana

1 dag ago
Poliisi valvoo tehostetusti hirvieläinten metsästystä 7.-29.10.2023 välisenä ajanjaksona. Valvontaa tehdään yhteistyössä muiden erävalvontaviranomaisten kanssa.

​Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan hirvenmetsästykseen osallistui vuonna 2022 noin 116 000 metsästäjää ja hirvisaalis oli 37 055 eläintä.

Hirvieläinten metsästys on muuta riistaa tarkemmin säädeltyä erityisesti siksi, koska järeiden aseiden sekä voimakastehoisten patruunoiden ja luotien käyttö vaatii kiinnittämään erityistä huomiota turvallisuusnäkökohtiin. Poliisi kohdentaakin valvontaansa paitsi metsästysmenetelmien asianmukaisuuteen, myös erityisesti turvallisuusnäkökohtiin, kuten metsästäjien kykyyn toimia aseen kanssa sekä turvallisuusmääräysten noudattamiseen.  

Poliisin valvonta toteutetaan hirven metsästyskauden käynnistyessä ja ollessa jo vauhdissa. Poliisilaitokset suunnittelevat yhdessä muiden viranomaisten kanssa alueellisesti hirven metsästyksen teemavalvonnan tarkemmat ajankohdat 7.-29.10. väliselle ajalle.

Poliisilaitokset tiedottavat alueellisesta valvonnasta sekä tuloksista oman aikataulunsa mukaisesti. Poliisihallitus tiedottaa valvonnan valtakunnallisista tuloksista valvonta jakson jälkeen.

]]>

Reiluja ylinopeuksia Mikkelissä ja auton anastus Juvalta

1 dag 1 timme ago
Ylinopeudet Valtatiellä 5 sunnuntaina 1.10.2023 ja anastettu auto oli Toyota Corolla -merkiltään

Mikkelissä Valtatiellä 5, Pitkäjärven kohdalla klo 15 aikaan poliisi mittasi juvalaiselle henkilöauton mieskuljettajalle tutkalla 80 km/h -nopeusrajoitusalueella 144 km/h ajonopeuden. Mies määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon. Autossa matkustajina kolme henkilöä tekohetkellä.

​​​​​​​Teon nimikkeenä törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen.

Mikkelissä Valtatiellä 5, Rahulan kohdalla klo 17 aikaan poliisi mittasi espoolaiselle henkilöauton mieskuljettajalle keskinopeusmittauksella reilun 4 km matkalta 100 km/h -nopeusrajoitusalueella 169 km/h keskinopeuden. Mies määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon. Autossa matkustajana yksi henkilö tekohetkellä.

Teon nimikkeenä tässäkin törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen.

Juvan taajamasta anastettu 30.9-1.10.2023 välisenä aikana henkilöauto, punainen Toyota Corolla OYJ-740, vuosimallia 2001.

]]>

Moottoripyöräilijä kuoli Kurikassa

1 dag 15 timmar ago
Hätäkeskus sai ilmoituksen moottoripyörän ja traktorin törmäyksestä Kurikassa hiukan kello 15 jälkeen sunnuntaina.

Vastakkaisista suunnista ajaneet moottoripyöräilijä ja traktori törmäsivät toisiinsa mutkassa Kärjenmäentiellä, Kurikassa.

Moottoripyöräilijä kuoli onnettomuuspaikalle.

Poliisi selvittää onnettomuuden syytä ja tapahtumien tarkempaa kulkua.

]]>

Maistissa Rovaniemellä

1 dag 17 timmar ago
Poliisi tapasi Rovaniemellä alkoholin vaikutuksen alaisena ajaneen kuljettajan auton ratista lauantaina.

Poliisi suoritti liikennevalvontaa Rovaniemen keskustan alueella lauantaina aamulla 30.9.2023. Poliisipartio kiinnitti huomiota henkilöautoon, joka teki liikenteessä ajovirheitä. Poliisi pysäytti henkilöauton ja puhallutti auton kuljettajan. Kuljettaja puhalsi poliisin alkometriin yli rattijuopumuksen ylittävän rajan. Poliisi epäilee auton kuljettajaa rattijuopumuksesta.

]]>

Poliisi selvittää törkeää vapaudenriistoa Satakunnassa

1 dag 19 timmar ago
Lounais-Suomen poliisi selvittää Satakunnassa torstaina tapahtunutta poikkeuksellista ja vakavaa rikosta. Naisen epäillään pahoinpidelleen uhrinsa ja sen jälkeen ottaneen tämän vastasyntyneen vauvan itselleen.

Epäilty rikos tapahtui Huittisissa torstaina päivällä, kun toisilleen entuudestaan tuntemattomat naiset tapasivat toisensa yhteisen ulkoilulenkin merkissä.

Rikoksesta epäilty nainen ehdotti ulkoilulenkkiä sosiaalisessa mediassa. Poliisin tämänhetkisen tiedon mukaan epäillyn aloittaman yhteydenpidon syynä oli se, että uhrilla oli vastasyntynyt vauva.

Ulkoilun aikana naisen epäillään pahoinpidelleen tapaamiseen kutsumansa äidin vakavasti ja ottaneen tämän vastasyntyneen vauvan haltuunsa.

Vauva löytyi vahingoittumattomana

Poliisi tavoitti epäillyn omien aktiivisten toimien myötä samana päivänä joitain tunteja myöhemmin Helsingistä. Vauva oli vahingoittumattomana epäillyn hallussa.

Asiaa tutkitaan epäiltynä törkeänä vapaudenriistoja ja törkeänä pahoinpitelynä. Rikoksesta epäilty nainen on tänään sunnuntaina vangittu tuomioistuimen päätöksellä.

Päivystävä tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Valtteri Kemppi ei tutkinnan tässä vaiheessa kerro asiasta enempää. Tapauksen varsinainen tutkinnanjohtaja tiedottaa asiasta lisää esitutkinnan edetessä, kun se on tutkinnallisesti mahdollista – aikaisintaan alkavan viikon loppupuolella.

]]>
Kontrollerade
13 minuter 24 sekunder ago
Poliisi - Ajankohtaista
Prenumerera på Poliisin tiedotteet feed