Poliisin tiedotteet

Nämä tiedotteet tulevat suoraan Poliisin avoimesta järjestelmästä. Jos sinulla on kysyttävää liittyen näihin tiedotteisiin, ota yhteyttä Poliisiin.

Pahoinpitely Mäntsälässä - poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja

5 timmar 59 minuter ago
Mäntsälän Sälinkääntiellä, Hepolan koulun lähellä sijaitsevassa alikulussa tapahtui eilen 21.3.2023 väkivallanteko, missä miestä pahoinpideltiin lyömällä ja potkimalla. Mies sai sairaalahoitoa vaativia vammoja.

- Uhri kertoi poliisille olleensa alikulkutunnelissa ja pysäyttäneensä sinne ajaneen mopoilijan ja kertonut tälle, että alikulkutunneli on tarkoitettu vain jalankulkijoiden käyttöön. Mopoilija oli ottanut kypärän päästään ja lyönyt sillä uhria pään alueelle. Uhrin kaaduttua maahan, epäilty tekijä oli vielä potkaissut uhria useita kertoja pään ja kasvojen alueelle, kertoo rikoskomisario Sampsa Aukio.

Mopoilijan käyttämä mopo tai moottoripyörä oli väriltään kirkkaan vihreä, jossa mahdollisesti myös valkoista ja hänen käyttämänsä kypärä oli monivärinen. Epäilty tekijä oli noin 165cm pitkä, hoikka ja vaaleahiuksinen ja pukeutunut täysin tummiin vaatteisiin.

Poliisi pyytää tapauksesta jotain tietäviä kertomaan tietonsa ja havaintonsa poliisille. 

- Kaikki tekijän henkilöllisyyden selvittämiseksi saamamme tiedot ovat meille arvokkaita ja pyydämme lähettämään ne sähköpostiosoitteeseemme tutkinta-asiat.ita-uusimaa@poliisi.fi


 

]]>

Rattijuopumuksia Kuopiossa

6 timmar 35 minuter ago
Kaksi rattijuopumusta Kuopiossa maanantaina

Tiistaina iltapäivällä klo17.50 poliisi pysäytti henkilöauton Kuopiossa Puijonlaaksontiellä, minkä kuljettajana toiminut ajo-oikeudeton mies puhalsi alkometriin tuloksen 0,00 mg/l. Päihtyneen oloinen kuljettaja kieltäytyi huumepikatestistä, minkä vuoksi hänestä otettu verikoe. Kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Maanantai- tiistai yönä liikenteen valvonnan yhteydessä Kuopiossa Leväsentiellä poliisi pysäytti henkilöauton, minkä kuljettajalle tehdyn huumepikatestin tulos oli positiivinen huumausaineelle.  Kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta. Kuljettaja määrättiin väliaikaiseen ajo-kieltoon. 

 

]]>

Liikennerikoksia Pohjois-Karjalassa

7 timmar 5 minuter ago
Tiistai-iltana poliisi tavoitti rattijuoppoja maakunnan alueelta.

Illalla kello puoli yhdeksän aikaan Liperin Ylämyllyllä henkilöauton kuljettaja puhalsi seulonta-alkometriin 1,3 promillen lukeman. Kuljettajalla ei ollut voimassa olevaa ajo-oikeutta. Kuljettajaa epäillään törkeästä rattijuopumuksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. 

Illalla kello 22.00 Juuan Sorveuksentiellä poliisi pysäytti henkilöauton, jonka kuljettajan seulonta-alkometrin puhallustulos ylitti rangaistavuuden rajan. Kuljettaja puhalsi poliisin seulonta-alkometriin lukeman, jonka perusteella kuljettaja vietiin tarkkuusalkometriin. Tarkkuusalkometrin lukeman perusteella kuljettajan todettiin syyllistyneen rattijuopumukseen ja hänelle annettiin sakko. 
 

]]>

KRP epäilee miestä kahdesta terrorismirikoksesta

8 timmar ago
Keskusrikospoliisi tutkii epäiltyä kouluttautumista terrorismirikoksen tekemiseen sekä terroristisessa tarkoituksessa tehtyä törkeää ampuma-aserikosta. Rikoksista epäiltynä on noin 30-vuotias suomalainen mies. Tutkintaa tehdään yhteistyössä Hämeen poliisilaitoksen ja Suojelupoliisin kanssa.

Poliisi vaati miestä vangittavaksi tänään keskiviikkona 22.3.2023. Päijät-Hämeen käräjäoikeus vangitsi miehen todennäköisin syin epäiltynä mainituista rikoksista.

Epäily rikoksista heräsi poliisin oman tiedonhankinnan perusteella. Epäillyn kotiin suoritettiin maaliskuussa kotietsintä epäiltyyn törkeään ampuma-aserikokseen liittyen, mikä vahvisti rikosepäilyt. Epäilty pidätettiin viime viikonloppuna. 

Tutkittavien rikosten epäillään liittyvän äärioikeistolaiseen ideologiaan ja toimintaan. Esitutkinnan aikana poliisi selvittää toiminnan laajuutta ja kokonaisuuteen liittyviä mahdollisia muita henkilöitä.

– Esitutkinta on vasta alkuvaiheessa. Tästä syystä emme voi kommentoida tapaukseen liittyviä yksityiskohtia, kuten toiminnan laatua tai kohdetta. Sen voin sanoa, ettei poliisilla ole tiedossa kenenkään henkeen tai terveyteen kohdistuvaa akuuttia uhkaa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sanna Springare.

]]>

Koululaisia kuljettanut linja-auto suistui tieltä Enonkoskella

9 timmar 25 minuter ago
Linja-auto ajautui liukkaalla tiellä kohtaamistilanteessa kulkusuunnassaan tien oikealle puolelle ojaan.

Itä-Suomen poliisilaitos sai aamulla ilmoituksen linja-auton ulosajosta Enonkosken Muholantiellä. Poliisin onnettomuuspaikalla suorittamien selvitysten perusteella näyttää alustavasti siltä, että linja-auto ohjautui liian reunaan kohtaamistilanteessa ajoneuvoyhdistelmän kanssa. Linja-auto osui suistuessaan tien sivussa pinossa oleviin tukkeihin. Tienpinta onnettomuuspaikalla oli jäinen.

Linja-autossa oli noin parikymmentä matkustajaa, joista valtaosa oli kouluikäisiä. Onnettomuudessa tuli ainoastaan lieviä vammoja muutamalle henkilölle. Koulu järjesti keskustelutilaisuuden oppilaille.

Poliisi jatkaa asian selvittämistä. Asiasta tiedotetaan lisää aikaisintaan 23.3.2023.

]]>

Poliisi pyytää vihjeitä murrosta Joensuun Voimatiellä

10 timmar 41 minuter ago
Joensuun Voimatiellä sijaitsevaan Telia-liikkeeseen murtauduttiin maanantaina aamuyöllä 20.3.2023. Poliisi kaipaa tunnistusta liitteenä olevissa kuvissa esiintyvistä henkilöistä, joiden epäillään liittyvän murtoon.

Jos tunnistat kuvissa olevia henkilöitä, tai sinulla on muuta tietoa kyseisestä rikoksesta, pyydämme ilmoittamaan mahdolliset havainnot ja tiedot Itä-Suomen poliisin vihjenumeroon 0295 415 232 tai sähköpostilla vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi. Jokainen yksittäinen tieto tai havainto voi olla ratkaiseva rikoksen selvittämisen kannalta.

Murron yhteydessä liikkeestä anastettiin huomattava määrä matkapuhelimia. Murtoa tutkintaan rikosnimikkeellä törkeä varkaus.

]]>

Huumekauppaa kauppakeskuksessa Hämeenlinnassa

10 timmar 45 minuter ago
Poliisipartioilla oli hieman vajaa 200 tehtävää kuluneen vuorokauden aikana Hämeessä. Ainoa erityinen seikka oli poliisitoiminnan kannalta, ettei ainuttakaan rattijuoppoa jäänyt kiinni poliisilaitoksen alueella.

HÄMEENLINNA. Kauppakeskuksen vartija ilmoitti tiistaina iltapäivällä hätäkeskukseen vartijoiden ottaneet kiinni miehen, jonka hallussa oli huumausaineita.
Poliisipartiolle selvisi kauppakeskuksen kiinniottotiloissa, että parikymppisen miehen epäiltiin myyvän huumausaineita kauppakeskuksessa. Vartijat ottivat huumekaupoista epäillyn miehen kiinni ja hänen hallusta löytyi huumausaineita. 
Huumausaineiden ja miehen hallussa olleiden esineiden perusteella nuoren miehen epäillään syyllistyneen huumausainerikokseen. 

LAHTI. Poliisipartiot olivat hälytystehtävällä kerrostalossa tiistaina iltapäivällä Lahden Hennalassa. Ilmoituksen mukaan kerrostaloasunnosta oli kuulunut meteliä, tappelun ääniä. 
Poliisipartiot olivat asunnon ovella ja asunnosta kuului ääniä, mutta ovea ei avattu useista käskyistä huolimatta. Koska asunnossa olleet eivät tulleet avaamaan ovea, poliisipartiot joutuivat murtamaan asunnon oven.
Asunnossa oli siinä asuva keski-ikäinen pariskunta. Heille molemmille kirjoitettiin asiasta sakkovaatimukset niskoittelusta poliisia vastaan.

LAHTI. Keski-ikäisen miehen epäillään syyllistyneen pahoinpitelyyn tiistai-iltana Lahden Mukkulassa. Asianomistaja oli ollut linja-autopysäkillä, kun pysäkille oli tullut hänelle tuttu mies. Mies oli osoittanut kirkkaalla valolla asianomistajaa silmiin ja tämän jälkeen lyönyt jollain astalolla häntä ylävartaloon.
Poliisipartio ei tavoittanut pahoinpitelijää, mutta hänen henkiköllisyys on poliisin tiedossa. Tapahtuneesta kirjattiin rikosilmoitus pahoinpitelystä.

JANAKKALA. Ajokiellossa oleva parikymppinen mies kuljetti henkilöautoa tiistai-iltana Linnatuulen liikenneaseman pysäköintialueella. Kyseisen ajelu oli miehen 18. kerta vuoden sisällä, kun hän jäi kiinni kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.
 

]]>

Varkausrikoksia Kokemäen poliisiaseman alueella

1 dag 4 timmar ago
Romumetallia, kuparia ja peräkärryjä anastettiin Kokemäen poliisiaseman alueella

Harjavaltaisen yrityksen pihasta anastettiin sunnuntaina 19.3.2023 romumetallia. Lisäksi anastettiin polttoainetta yrityksen ajoneuvoista sekä peräkärry, joka löytyi maanantaina Sastamalasta. Saman yrityksen pihasta anastettiin jälleen romumetallia ja kuparia maanantaina 20.3.2023 aamuyöstä. Tekoon käytettiin 19.-20.3.2023 välisenä yönä Huittisista anastettua peräkärryjä. Toinen anastetuista kärryistä löytyi maanantaina Eurasta. Poliisi on päässyt tekijän jäljille ja hän on ollut pidätettynä asian johdosta. Rikokset etenevät syyteharkintaan esitutkinnan valmistuttua.


 

]]>

Varkauksia, päihtyneitä ja pahoinpitelyitä Itä-Uudellamaalla

1 dag 5 timmar ago
Viime viikon poliisitehtävissä Itä-Uudellamaalla näkyivät varkaudet, päihtynet ja pahoinpitelyt. Lisäksi poliisi tavoitti liikenteestä anastetulla autolla pakoon kurvailleen kuljettajan sekä useista kymmenistä petosrikoksista epäillyn henkilön.

Kevättä ja kesää kohden mennään

Poliisin tehtävämäärät ovat pysyneet tasaisina viimeisten viikkojen aikana. Kolmen viimeisen viikon aikana poliisille välitettyjä tehtäviä on hoidettu keskimäärin 1600 kpl viikossa. Kevättä ja kesää kohti mentäessä tehtävämäärät tulevat kuitenkin tästä nousemaan. 

- Tehtävien laatu viime viikolla oli varsin perinteinen. Erilaisia päihtyneiden ihmisten aiheuttamia tehtäviä, kuten häiriökäyttäytymisiä, pahoinpitelyitä sekä rattijuopumuksia hoidettiin runsaasti. Lisäksi poliisia työllistivät yksilön suojaan liittyvät tehtävät, jotka koostuivat ihmisiin liittyvistä huoli- ja tarkistustehtävistä. Näitä tehtäviä on valitettavan paljon, kertoo komisario Max Eriksson.

Kotihälytystehtäviä hoidettiin viime viikolla 150 ja niiden osalta on vuoden alusta lähtien ollut havaittavissa hienoista nousua. Kotihälytystehtävistä suurin osa painottui jälleen viikonloppuun, jolloin niitä hoidettiin 89.

- Yksityisillä paikoilla tapahtuneet pahoinpitelyt ovat vähentyneet, kun taas yleisten paikkojen pahoinpitelyt ovat kasvussa. Kelien lämpenemisen myötä pahoinpitelyjä tapahtuukin enemmän yleisillä paikoilla, Eriksson toteaa.

Yöpakkaset saattavat yllättää autoilijat liikenteessä

- Kevätpäivän tasauksen myötä kevät on virallisesti alkanut. Kelien lämpenemisestä huolimatta yöpakkasia kuitenkin vielä esiintyy. Päivän aikana muodostuneet lumien sulamisvedet jäätyvät yöllä ja tekevät tienpinnat liukkaiksi. Tämä mustaksi jääksi kutsuttu ilmiö on kaikkien hyvä huomioida erityisesti aamuliikenteessä, Eriksson muistuttaa.

Huimaa ylinopeutta päihteiden vaikutuksen alaisena

Liikennepoliisisektorin partio pysäytti varhain tänään aamulla Vantaanpuistontiellä huimaa ylinopeutta ajaneen kuljettajan. Autolle mitattiin neljänkympin nopeusrajoituksella nopeudeksi huimat 107km/h. Kuljettaja oli lisäksi juuri ennen pysäytystä ohittanut risteysalueen ja kaksi tieliittymää.

-Kuljettajalle suoritettu huumepikatesti näytti positiivista huumausaineille sekä huumausaineeksi luokiteltaville lääkkeille. Tämän lisäksi kuljettajalle tehdyssä turvallisuustarkastuksessa poliisi löysi yhteensä 99 kpl huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä, kertoo komisario Timo Luoto.

- Kuljettaja määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon ja hänen ajokorttinsa otettiin poliisin haltuun, Luoto jatkaa.

Kotietsinnöiltä poliisin haltuun anastetuksi epäiltyä omaisuutta ja huumausainetta

Poliisin partio otti torstaina poliisitehtävien yhteydessä kiinni kaksi henkilöä, joiden asuntoihin perjantaina tehdyissä kotietsinnöissä takavarikoitiin anastetuksi epäiltyä omaisuutta sekä huumausainetta.

- Toisen, anastettuja aurinkolaseja hallussaan pitäneen kiinniotetun asunnosta poliisin takavarikkoon otetiin maasto- ja sähköpyörät sekä videotykki ja toisen, näpistelystä epäillyn ja amfetamiinia hallussaan pitäneen kiinniotetun asunnosta poliisin haaviin jäi noin 60 g lisää epäiltyä amfetamiinia, kertoo komisario Jere Pääkkönen.

- Miehet kuulusteltiin varkaus- ja huumausainerikoskista epäiltynä, Pääkkönen jatkaa.

Lapinjärvellä kauppaliikkeeseen murtautunut kaksikko kiinni verekseltään

Tapahtumat saivat alkunsa, kun poliisin partio liittyi toisella paikkakunnalle tapahtuneelle varkaustehtävälle, mistä epäiltyjen käyttämän auton oli havaittu poistuvan etelän suuntaan.

-Partio havaitsi tuntomerkkeihin sopivan ajoneuvon Lapinjärven keskustassa ja siellä sijaitsevassa kauppaliikkeessä murtopuuhissa ollut kaksikko otettiin kiinni verekseltään kaupan sisältä. Loistavaa työtä partiolta, kehuu rikoskomisario Freddie Cederlund.  

- Murtopuuhissa olleen kaksikon osallisuutta lähiaikoina tapahtuneisiin vastaaviin tekoihin myös selvitellään tarkemmin esitutkinnassa, Cederlund kertoo.

Poliisia pakoon anastetuksi ilmoitetulla ajoneuvolla

Poliisi sai hätäkeskuksen kautta tiedon, että kansalainen oli havainnut Lahden moottoritiellä Vantaan korkeudella liikenteessä anastetuksi ilmoittamansa henkilöauton ja ajoi nyt sen perässä. Tehtävälle liittyi kaksi poliisin partiota.


- Hetken kuluttua kansalaiselta saadun tiedon mukaan auto oli ajanut rampista alas Keravan kohdalla ja jatkanut matkaa Keravantietä kohti Tuusulaa ja edelleen Hyrylän liikenneympyrästä kohti Järvenpäätä, jossa se oli pysähtynyt linja-autopysäkille, kertoo rikosylikomisario Anssi Murto.

Paikalle saapunut poliisin partio pysähtyi kyseisen ajoneuvon taakse ja nousi ylös poliisiautosta tarkoituksenaan ottaa kuljettaja poliisin haltuun. Partion päästessä ajoneuvon sivulle, kuljettaja lähti pakenemaan voimakkaasti kiihdyttäen. Kuljettaja teki u- käännöksen ja jatkoi pakenemista kohti Hyrylän keskustaa.

- Näköyhteys pakenevaan autoon menetettiin, mutta hetken kuluttua autosta saatiin uusi ilmoitus, kun sen oli nähty liikkuvan huimaa vauhtia Tuusulanväylää kohti etelää. Ilmoittaja oli nähnyt, kun auto oli ajettu Kilpailutien päähän penkan yli keskelle parkkipaikkaa. Autosta oli poistunut yksi henkilö läheisten hallien suuntaan, Murto jatkaa.

Tuntomerkkeihin sopiva henkilö tavoitettiin lähistöltä maasta makaamasta ja hänet otettiin kiinni todennäköisin syin epäiltynä moottorikulkuneuvon käyttövarkauteen, törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen sekä rattijuopumukseen. 

Useisiin petosrikoksiin epäilty jäi kiinni viime viikolla

Itä-Uudenmaan poliisi otti viime viikolla kiinni henkilön, jonka epäillään syyllistyneen useisiin kymmeniin netin myyntialusta tori.fi -sivustolla ja Facebookin myyntisivustoilla tehtyihin petoksiin. 

- Vaadimme henkilöä vangittavaksi ja hänet vangittiin perjantaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa epäiltynä useista petoksista., kertoo ylikonstaapeli Aurora Mäkinen.

- Henkilö vangittiin 15 tuoreimpaan tapaukseen, mutta meillä on esitutkinnassa usean kymmenen petoksen sarja, Mäkinen jatkaa. 

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan syytteet on nostettava toukokuun puoliväliin mennessä.

Ryöstö Kervalla - poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja

Keravalla tapahtui 17.3. perjantain vastaisena yönä noin kello 01.30 - 02.00 välisenä aikana ryöstö, jossa henkilöltä anastettiin puhelin sekä päällystakki väkivaltaa käyttämällä.

- Poliisilla tai uhrilla ei ole tiedossa teolle ihan tarkkaa tekopaikkaa, mutta uhri oli ryöstön sattuessa ollut matkalla Keravan kauppakaarella sijaitsevasta ravintolasta kohti Kalevaa, kertoo rikoskomisario Otto Hiltunen. 

- Uhriin oli ryöstön yhteydessä kohdistettu väkivaltaa ja häntä oli muun muassa potkittu maassa, Hiltunen jatkaa.

Poliisi pyytää ryöstörikoksen tapahtumien kulun selvittämiseksi silminnäkijähavaintoja. Kaikki tiedot ja havainnot ovat arvokkaita ja ne pyydetään toimittamaan sähköpostiosoitteeseen rikostorjunta.jarvenpaa.ita-uusimaa@poliisi.fi


 

]]>

Epäillyt veivät 14-vuotiaan kellariin, pahoinpitelivät ja ryöstivät paidan – nuorisoryöstöjen määrä ei ole laskenut

1 dag 5 timmar ago
Alaikäisten epäiltyjen ryöstöjen määrä on pysynyt Helsingissä vähintään samalla tasolla kuin vuonna 2022.

Helsingin poliisi on saanut tänä vuonna tutkittavaksi 39 ryöstöä tai ryöstön yritystä, jossa epäilty tai epäillyt ovat alaikäisiä. Luku koskee ajanjaksoa 1.1.–14.3.2023. Viime vuonna Helsingin poliisin nuorisoryhmän tietoon tuli vastaavalla ajanjaksolla 28 epäiltyä ryöstöä tai ryöstön yritystä.

Törkeitä tekomuotoja on ollut tänä vuonna kymmenen kappaletta. Viime vuonna törkeitä tekomuotoja ilmoitettiin poliisille seitsemän vastaavalla ajanjaksolla.

– Nuorten ryöstörikollisuus työllistää Helsingin poliisin nuorisoryhmää edelleen paljon. Epäiltyjä on yleensä yhdessä jutussa useita, ja pakkokeinojen käyttäminen vaatii vielä tarkempaa harkintaa kuin täysi-ikäisten tapauksissa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sampo Suomala.

Nuorten ryöstörikosten tutkinnassa on myös tyypillistä, että asianosaiset eivät halua kertoa poliisille tapahtumien kulusta. Nuoria saattaa esimerkiksi pelottaa, että muut osalliset kostavat niin kutsutun vasikoimisen.

14-vuotiasta pahoinpideltiin kellarissa – epäillyt kuvasivat tilanteen sosiaaliseen mediaan

Pikku-Huopalahdessa tapahtui helmikuun alussa epäilty ryöstö, josta epäillään 14-, 15- ja 16-vuotiaita poikia. Asianomistaja on 14-vuotias poika.

Uhri oli kertomansa mukaan matkalla kauppaan Munkkiniemessä, kun kolme hänelle tuttua poikaa pysäyttivät hänet. Heidän epäillään ottaneen asianomistajan puhelimen ja vieneen hänet Pikku-Huopalahteen.

Pikku-Huopalahdessa poikien epäillään ohjanneen uhrin kerrostalon kellarikerrokseen. Poliisi epäilee, että asianomistajaa pahoinpideltiin matkalla kellariin ja kellarissa.

Kaksi epäillyistä kuvasivat pahoinpitelyä puhelimella suoraan Snapchat-sovellukseen. Epäillyt ryöstivät uhrin päältä collegepaidan.

Epäillyt päästivät uhrin jossakin vaiheessa pois kellarista. Pojan läheiset olivat soittaneet jo aiemmin hätäkeskukseen, kun he olivat nähneet tilanteen Snapchat-sovelluksesta.

Kellariryöstön uhrin lähipiiriin kuuluvia epäillään useista ryöstöistä

Poliisi epäilee ryöstön uhrin lähipiiriin kuuluvaa kahta aikuista useista ryöstöistä, pakottamisista ja vapaudenriistosta. 

– Epäilemme, että aikuiset epäillyt saivat kahden kellariryöstöstä epäillyn puhelimet haltuunsa väkivalloin tai väkivallalla uhkaamalla. Heidän myös epäillään pakottaneen asianomistajat avaamaan puhelimensa tai antamaan niihin pääsykoodit, sanoo tutkinnanjohtaja Sampo Suomala.

Lisäksi epäillyt pakottivat autoonsa 14-vuotiaan kellariryöstössä mukana olleen pojan. Ajon aikana heidän epäillään ottaneen asianomistajan puhelimen ja käskeneen tämän avaamaan sen.

Epäilty puukotti asianomistajaa ryöstön yrityksen yhteydessä

Poliisi epäilee 17-vuotiasta poikaa törkeän ryöstön yrityksestä helmikuun puolivälissä Puistolassa. Hänen epäillään vaatineen 37-vuotiaalta mieheltä huumausaineita ja puukottaneen häntä käteen Puistolan juna-aseman alikulkutunnelissa.

Asianomistajan mukaan puukotus tapahtui sen jälkeen, kun hän ei suostunut antamaan vaadittua omaisuutta epäillylle. Tapahtumilla oli lukuisia todistajia.

Poliisi tutki tapausta törkeän ryöstön yrityksenä ja törkeänä pahoinpitelynä. Tapaus siirtyi syyteharkintaan 20. maaliskuuta. 

Tyttöjen epäillään ryöstäneen ja pahoinpidelleen ikätoverinsa Triplassa

Kolmen tytön epäillään ryöstäneen ja pahoinpidelleen 13-vuotiaan tytön kauppakeskus Triplassa 12. maaliskuuta. Kaikki epäillyt ovat alle 15-vuotiaita.

– Uhrin kertomuksen mukaan epäillyt veivät hänet kauppakeskuksen wc-tiloihin ja ryöstivät häneltä kosmetiikkaa, kuten kaksi hajuvesipulloa, ja kuulokkeet. Asianomistaja kertoi, että epäillyt uhkasivat lyödä, jos hän ei tottele. Yksi epäillyistä olisi myös sanonut, että hänellä on mukana puukko, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sampo Suomala.

Poliisi epäilee, että ryöstön jälkeen epäillyt veivät uhrin ulos Fredrikanterassille ja pahoinpitelivät häntä. Paikalla oli myös muita nuoria.

Epäillyt vaaransivat liikennettä ryöstetyllä taksilla ja ajautuivat ulos tieltä

Poliisi epäilee, että neljä nuorta ryöstivät ja pahoinpitelivät taksikuskin yöllä 16. tammikuuta 2023. Epäillyt olivat tekohetkellä 18-, 17-, 15- ja 14-vuotiaita. 

Tilanne alkoi, kun epäillyt eivät suostuneet maksamaan kyytiä kuljettajalle. Heidän epäillään ryöstäneen taksin itselleen väkivalloin. Autosta oli kadonnut myös rannekello ja kojelautakamera.

Poliisipartio sai epäillyt kiinni varastetusta taksista Hämeenlinnanväylällä, jossa auto oli ajautunut ulos tieltä. 

Tapausta tutkittiin muun muassa törkeänä ryöstönä, törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja törkeänä rattijuopumuksena. Kokonaisuus on siirtynyt syyttäjälle, ja syytteen nostamisen määräpäivä oli 16. maaliskuuta.

]]>

Leppävirralta anastettiin noin 1000 litraa polttoainetta

1 dag 5 timmar ago
Leppävirralla Kumpulahdentien varrella sijaitsevalla maa-aineksen ottoalueella olleiden työkoneiden tankeista oli anastettu noin 1000 litraa polttoainetta.

Leppävirralla Kumpulahdentien varrella sijaitsevalla maa-aineksen ottoalueella olleiden työkoneiden tankeista oli anastettu noin 1000 litraa polttoainetta. Anastus on tapahtunut 12-16.03.2023 välisenä aikana.

Poliisi kaipaa havaintoja polttoaineen anastajista vihjepuhelimeen 0295415232 tai sähköpostilla vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi

]]>

Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen päivittäistiedote 21.3.2023

1 dag 5 timmar ago
Vahingonteko Joensuussa Pyhäselänkadulla ja pelti rytisi aamun liukkailla

Joensuussa Pyhäselänkatu 19 alakerran rappukäytävän oven lasi on rikottu viime yönä kello kolmen aikoihin. Asiaa tutkitaan vahingontekona. Mahdolliset havainnot voi ilmoittaa arkisin poliisipäivystyksen numeroon 0295 415 455 tai 0295 415 320 sekä sähköpostilla vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi

 

Joensuussa Ilomantsintien ja Heinävaarantien risteyksessä kaksi autoa törmäsivät toisiinsa 21.3.2023 ennen puolta päivää. Toisen osallisista epäillään jättäneen noudattamatta väistämisvelvollisuuttaan ja näin aiheuttaneen törmäyksen Ilomantsintiellä liikkuneen auton kanssa. Ajoneuvoissa olleet selvisivät tilanteesta ilman vakavia loukkaantumisia. 

Hukanhaudantien ja Tapionkadun risteyksessä tapahtui aamulla klo 8 peräänajo, jossa takana tullut ei saanut pysäytettyä ennen kääntyvän auton takapuskuria vaan törmäsi tähän. Törmäys aiheutti peltivaurioita. 

Molemmissa tapauksissa kaikki kuljettajat olivat selvin päin.

]]>

Henkilöauton ja puoliperävaunuyhdistelmän välinen kolari nelostiellä Muurolassa

1 dag 5 timmar ago
Viime päivinä Rovaniemen poliisia on työllistänyt useat liikenteeseen liittyvät tehtävät.

Maanantaina 20.3.2023 noin klo. 10:00 aikaan Muurolassa nelostiellä sattui henkilöauton ja puoliperävaunuyhdistelmän välinen kolari. Henkilöauto oli ollut nelostiellä tarkoituksenaan kääntyä kulkusuunnassaan vasemmalle. Henkilöauton takaa tuli puoliperävaunuyhdistelmä, joka ei jarrutuksesta huolimatta saanut pysäytettyä yhdistelmää vaan törmäsi henkilöauton perään vaurioseurauksin. Kolarissa osallisia olleita jouduttiin viemään ambulanssilla sairaalaan tarkastukseen.

]]>

Pieksämäellä anastettu sähköpyörä

1 dag 5 timmar ago
Pieksämäellä Käenkujalla sijaitsevan kerrostalon pyörävarastosta anastettiin Fitnord-sähköpyörä

Pieksämäellä Käenkujalla sijaitsevan kerrostalon pyörävarastosta anastettiin Fitnord-sähköpyörä, anastettu pyörä on väriltään musta, jossa on ruskea satula. Pyörässä ei ole lokasuojia.

]]>

Oulussa tiellä VT 20 kuorma-auton ja henkilöauton välinen liikenneonnettomuus

1 dag 6 timmar ago
Henkilöauton ja kuorma-auton välinen liikenneonnettomuus Oulussa VT20 Hirvisuon kohdalla.

Henkilöauto törmäsi vastaan tulleeseen kuorma-autoon Vt 20 Hirvisuon kohdalla. Henkilöauto oli ajautunut vastaan tulevien kaistalle törmäten vastaan tulleeseen kuorma-autoon. Molemmat ajoneuvot vaurioituivat onnettomuudessa. Ensihoito kuljetti henkilöauton kuljettajan OYS:iin hoitoon.

Molemmat ajoneuvojen kuljettajat olivat yksin autoissaan.
Alkoholilla ei ole osuutta tapahtuneeseen liikennevahinkoon.

Poliisi tutkii alustavasti onnettomuutta liikenneturvallisuuden vaarantamisena.
 

]]>

Itä-Uudenmaan poliisi kehittää toimintaansa – tavoitteena vastata toimintaympäristön haasteisiin kaikilla alueilla

1 dag 6 timmar ago
Itä- Uudenmaan poliisilaitoksen valvonta- ja hälytystoimintasektorilla suunnitellaan erilaisia kehittämistoimia toiminnan parantamiseksi. Tavoitteena on, että poliisi on näkyvästi läsnä kaikilla alueilla. Suunnitellut kehittämistoimet eivät myöskään vaikuta valvonta- ja hälytyspalveluiden saatavuuteen.

Valvonta- ja hälytystoiminnan kehittämissuunnitelmien perusteena on se tosiasia, että alueemme kaupungistuu, kasvaa ja monimuotoistuu voimakasta tahtia.

- Näillä megatrendeiksi kutsutuilla ilmiöillä on tietysti myös kääntöpuolensa, jonka poliisi, pelastuslaitos, ensihoito ja sosiaalityöntekijät kohtaavat työvuoroissaan. Pienellä osalla ihmisistä nimittäin menee jatkuvasti huonommin ja huonommin, ja valitettavasti näiden ihmisten määrä on jatkuvasti kasvussa, kertoo ylikomisario Jussi Huhtela.

Tehtävät keskittyvät pääradan varteen

Kehitys muuttaa – ja on jo muuttanut – järjestyspoliisin tehtäväkenttää, tehtävien laatua sekä niiden perinteiseksi koettua jakautumista monella tavalla. Vuoden 2022 aikana hätäkeskuksen välittämät tehtävät jakautuivat poliisiasemittain seuraavasti:

  • Vantaa: 25 783 tehtävää
  • Järvenpää, Kerava ja Tuusula: 11 430 tehtävää
  • Hyvinkää, Nurmijärvi ja Mäntsälä: 8551 tehtävää
  • Porvoo ja sen lähikunnat: 6529 tehtävää 

- Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että poliisilaitoksemme alueella hoidetaan vuositasolla hieman alle 50 000 hätäkeskuksen poliisille välittämää A, B tai C- luokan hälytystehtävää. Tehtävät jakautuvat vuodesta toiseen lähes tasan kenttäjohtoalueittemme välillä. Toimintaamme vaikuttaa kuitenkin etenkin se tosiasia, että tehtävät keskittyvät poikkeuksellisen voimakkaasti kaupungistuvan pääradan varteen, erityisesti Vantaan, Keravan ja Järvenpään alueille, Huhtela toteaa

Tavoitteena kansalaisten arjen turvaaminen – poliisi on kaikkien turvaaja, kaikkina aikoina 

Päivittäisessä arjessa hälytystehtävät eivät siis jakaudu alueellamme tasaisesti. Tästä syystä poliisin on kyettävä arvioimaan omaa toimintaansa ja tekemään tarpeellisia ratkaisuja työkuorman jakautumiseksi tasaisemmin ja vasteen ylläpitämiseksi kansalaisten tekemien hälytysilmoitusten mukaisesti.

- Poliisiasemiemme toiminta-alueilla poliisilta vaaditaan myös erityistä paikkalista ongelmaratkaisukykyä ja läsnäoloa, Huhtela sanoo.
Näitä haasteita on käsitelty poliisilaitoksella sisäisesti jo jonkin aikaa. Kiireelliset hälytystehtävät tulee jatkossakin pystyä hoitamaan käytettävissä olevalla henkilöstömäärällä. Tämä edellyttää tarvittaessa partioitten päivittäistä ohjaamista kulloisenkin hälytystarpeen mukaan ja sitä ennakoiden.

- Näin saamme turvattua kaikkien arkea parhaiten. Tämä ei ole pois muusta näkyvästä valvonnasta, koska sitä kohdennetaan erikseen analysoidun tiedon perusteella häiriökohteisiin. Olemme kartoittaneet erityiset häiriökohteet eli paikat missä poliisin tarve on suurin. Päivitämme tätä listaa jatkuvasti, jotta olemme näkyvästi esillä ja voimme reagoida ennalta esimerkiksi pahoinpitelyihin ja muuhun häiriökäyttäytymiseen. Ennalta estävät tehtävät eli esimeriksi jalkautumiset ovat meillä hyvällä tasolla, mutta valitettavasti kiireisimpinä aikoina partiot joutuvat keskittymään hälytystehtäviin. Korostaisin myös sitä, että alueemme kenttäjohtajat ja yleisjohtaja seuraavat tilannetta koko ajan ja ohjaavat partioita koko poliisilaitoksen alueella sinne missä niille on tarvetta. Lisäksi teemme yhteispartiointia Helsingin poliisin kanssa – annamme ja saamme tukea siis jatkuvasti, Huhtela painottaa. 

Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäen mukaan toiminnan kehittäminen ja sen suunnittelu on tärkeää poliisin haastavassa toimintaympäristössä. Suunnittelussa tulee monipuolisesti ottaa huomioon niin alueen asukkaiden kuin päättäjien tarpeet ja näkemykset, kuin henkilöstömmekin työhyvinvointi ja jaksaminen. Esimerkiksi tiistaina 21.3.2023 poliisilaitoksen johto tapasi kunnanjohtajia sekä kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston puheenjohtajia Loviisasta, Lapinjärveltä, Pukkilasta, Askolasta ja Myrskylästä. Kehittämissuunnitelmia käsitellään myös ensi viikolla laitoksen yhteistoimintaelimen kokouksessa ensi maanantaina 27.3.2023.

- Olemme ryhtyneet ennakkoluulottomasti pohtimaan erilaisia vaihtoehtoja ottaen huomioon eri paikkakuntien tehtävämäärät ja toimintaympäristön haasteet. Kehittäminen etenee laitoksellamme nyt tarkalla suunnittelulla. Osallistamme henkilöstöä, ja otamme erilaiset näkökulmat ja vaihtoehdot huomioon ennen lopullista päätöksentekoa. Keskustelemme tarvittaessa niiden alueiden päättäjien kanssa, joihin kehittämistoimet mahdollisesti vaikuttavat, taustoittaa poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki.


 

]]>

Poliisi pyytää havaintoja Turun seudulla kadonneesta 14-vuotiaasta pojasta

1 dag 7 timmar ago
Lounais-Suomen poliisi pyytää yleisöltä havaintoja Turun seudulla kadonneesta 14-vuotiaasta Markos-nimisestä pojasta. Pojalla ei ole hätää, eikä häntä epäillä rikoksesta.

Pojan omaiset ja viranomaiset eivät ole saaneet poikaan yhteyttä kohta kolmeen viikkoon. Poika kuitenkin on ollut yhteydessä kavereihinsa, ja hänen arvellaan oleskelevan Turun seudulla.

Poliisin tietojen mukaan pojalla ei ole hätää, eikä häntä epäillä mistään rikoksesta.

Kadonnut poika on 175–180 senttiä pitkä ja ruumiinrakenteeltaan hyvin hoikka. Hänellä on tummanruskeat hiukset, jotka ovat otsalta hieman muuta leikkausta pidemmät. Hän on pukeutunut todennäköisesti mustaan takkiin ja mustiin, kapeisiin farkkuihin.

Omaisten kovan huolen takia poliisi pyytää havaintoja tai tietoja pojan mahdollisesta olinpaikasta. Vaihtoehtoisesti poliisi kehottaa henkilöä itseään ilmoittautumaan poliisille.

Kadonneeseen liittyvät havainnot ja tiedot voi toimittaa Lounais-Suomen poliisille sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi tai WhatsApp- tai tekstiviestillä numeroon 050 411 7655. 
 

]]>

Vuoden 2022 liikennejuopumustilastot on julkaistu − huumausaineiden osuus laskussa

1 dag 7 timmar ago
Keskusrikospoliisi on julkaissut tilastot vuoden 2022 liikennejuopumustutkimuksista. Tilastot sisältävät tietoja sekä Keskusrikospoliisin Rikostekniseen laboratorioon toimitetuista verinäytteistä tehdyistä alkoholi-, huumausaine- ja lääkeainetutkimuksista että poliisin tarkkuusalkometreillä hengitysilmasta tekemistä mittauksista. Tarkkuusalkometrimittaukset ovat alkoholin aiheuttaman rattijuopumuksen toteamiseen yhtä luotettavia kuin verestä tehdyt mittaukset, mutta huumaus- ja lääkeaineita tutkitaan vain verestä.

Vuoden 2022 liikennejuopumustutkimuksista julkaistuista tilaistoista selviää, että epäiltyjen huumausaineliikennejuopumusten määrä on laskussa. Rikostekninen laboratorio vastaanotti vuonna 2020 (12 032 kappaletta) epäiltyihin huumausainerattijuopumuksiin liittyviä tutkimuspyyntöjä. Vuonna 2021 vastaavia pyyntöjä tuli 9 793, ja viime vuonna 8 421.

Huumaus- ja lääkeaineisiin liittyvien tutkimuspyyntöjen määrä on ollut laskussa vuoden 2020 jälkeen.

Kaiken kaikkiaan Rikosteknisessä laboratoriossa tutkittiin vuonna 2022 liikennejuopumusepäilyihin liittyen 12 973 verinäytettä (2021: 14 322). Veren alkoholitutkimuksista 85,3 prosentissa tulos ylitti rangaistavuuden rajan 0,5 promillea (2021: 83,9%). Huumaus- ja lääkeainetutkimusten osalta 88,4 prosentissa näytteistä todettiin vähintään yksi huumaus- tai lääkeaine (2021: 92,5 %).

Lääkeainetapausten osalta on huomioitava, että kaikki positiivisiksi todetut tapaukset eivät ole liikennejuopumuksia, sillä lääkettä on voitu käyttää lääkärin määräämänä ja hoito-ohjeiden mukaisesti. Julkaistut tilastot käsittelevät epäiltyihin liikennejuopumustapauksiin liittyen tehtyjä tutkimuksia. Tilastot eivät sisällä liikennevalvonnan seulontapuhalluksia.

Tarkkuusalkometreihin liittyvät tilastot ovat Polstatista ja verinäytteisiin liittyvät tilastot Rikosteknisestä laboratoriosta.

Liite:

Liikennejuopumustilastot 2022 (PDF)

Linkki edellisen vuoden tilastoihin (PDF)

]]>

Väärennettyjä puhelimia ja maksutositteita, vakavaa piittaamattomuutta liikenteessä ja ravintolavarkaat vauhdissa

1 dag 9 timmar ago
Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen viikkotiedotteessa kerromme ajankohtaisista puhelinkauppoihin liittyvistä huijaustavoista. Lisäksi tuomme esiin viikonlopun vakavaa piittaamattomuutta osoittavia liikennetapauksia ja ravintoloihin loppuviikolla kohdistuneita varkauksia.

Nettimyyjillä väärennettyjä iPhone 14-puhelimia ja ostajilla tekaistuja maksutositteita

Poliisin tietoon on tullut Länsi-Uudellamaalla useita tapauksia, joissa on myyty väärennettyjä iPhone 14 -puhelimia. Tapauksissa ostajat ovat löytäneet erilaisilta nettimyyntisivustoilta puhelimen ja sopineet tapaamisen.

Puhelin on vakuuttavan ja aidon näköinen. Puhelimen paketti voi olla täysin avaamaton, ja siten puhelin vaikuttaa täysin uudelta. Kaupat on tehty, mutta myöhemmin tarkemmin tarkasteltaessa puhelin on todettu kopioksi. Jälkikäteen myyjään ei enää saa yhteyttä.

Poliisi varoittaa myös toisenlaisesta puhelinkauppahuijauksesta. Maaliskuussa on poliisin tietoon tullut muun muassa tapaus, jossa ostaja on erehdyttänyt iPhone 14 -puhelinta myynyttä henkilöä. Ostaja on esittänyt puhelimestaan pankin väärennetyn maksutositteen, mutta rahat eivät todellisuudessa ole siirtyneet myyjälle. Poliisi muistuttaakin, että myytävää tuotetta ei pidä luovuttaa ennen kuin tilisiirto näkyy myyjän omalla tilillä.

Vakavien piittaamattomuuksien viikonloppu liikenteessä

Viikonloppuun 17.-19.3. mahtui lukuisia liikennetapauksia, jotka poliisi kirjasi nimikkeellä vakavaa piittaamattomuutta osoittava liikenneturvallisuuden vaarantaminen.

Perjantaina Lohjalla poliisi kohtasi esimerkiksi 17-vuotiaan kuljettajan, joka ajoi 122 kilometriä tunnissa alueella, jolla rajoitus on 80 kilometriä tunnissa. Samanlaisella rajoitusalueella toinen kuljettaja kaahasi 132 kilometriä tunnissa. Turun moottoritiellä, 100 kilometrin nopeusrajoitusalueella poliisi tapasi sekä Lohjalla että Vihdissä 140 kilometrin tuntinopeudella ajavat kuljettajat.

Lauantain ja sunnuntain aikana kaahaaminen teillä jatkui. Lohjalla kuljettaja ajoi 147 kilometrin tuntivauhtia alueella, jolla rajoitus on 100 kilometriä tunnissa. Vihdissä vuorostaan kaahattiin 127 kilometriä tunnissa 80:n nopeusrajoitusalueella.

Sunnuntaina Veikkolassa kuljettaja ajeli huomattavan riskialttiisti 93 kilometrin tuntinopeudella 50:n nopeusrajoitusalueella. Epäilty nimittäin pakeni poliisia sankassa sumussa jäisellä tiellä ja myös sivulliset jalankulkijat olivat vaarassa. Kyseinen kuljettaja jäi toistaiseksi kateisiin.

Varkaat veivät pohjakassoja espoolaisista ravintoloista

Poliisi sai perjantaiaamuna 17.3. tehtävän espoolaiselle ravintolalle. Ravintolan omistaja ja vartija olivat havainneet, että tiloista oli torstain ja perjantain välisenä yönä anastettu alkoholia ja käteistä rahaa. Ravintolan ovi oli väännetty auki.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä 18.3. toiseen espoolaiseen ravintolaan murtauduttiin. Pizzerian oven ikkuna oli rikottu kivellä ja pohjakassan sisältö varastettu.

Sunnuntain ja maanantain 19.-20.3. välisenä yönä varkaita iski jälleen erilliseen ravintolaan Espoossa. Ulko-oven lasin läpi oli heitetty tiiliskivi ja ravintolan omaisuutta oli sekaisin lattialla. Ravintolasta vietiin pohjakassan käteiset rahat.

Poliisi tutkii kaikkia tapauksia varkauksina.​​​​​​​

]]>

Sarjanäpistelijä Kuopiossa

1 dag 9 timmar ago
Kuopiossa jäi poliisille kiinni näpistelijä, jolta löytyi hallusta anastettu maksuväline

Poliisi sai Kuopiossa maanantai-iltana tehtävän kauppaliikkeeseen, missä vartijalla oli näpistelijä kiinni. Poliisin saapuessa paikalle, selvisi, että ulkopaikkakuntalainen mies oli anastanut tuotteita kaupasta, mutta tuotteet oli saatu takaisin myyntikuntoisina. Miehen hallusta löytyi kuitenkin muiden henkilöiden maksuvälineitä, joita epäillään anastetuksi viikonlopun aikana. Poliisille selvisi vielä, että kyseisiä maksuvälineitä oli käytetty väärin useassa eri paikassa.
Miestä epäillään muun muassa varkausrikoksesta ja näpistyksestä.
 

]]>
Kontrollerade
44 minuter 41 sekunder ago
Poliisi - Ajankohtaista
Prenumerera på Poliisin tiedotteet feed