Poliisi valvoo tulevina viikkoina nuorten päihteiden käyttöä ja liikennekäyttäytymistä. Liikennevalvonnan painopisteenä on mopoilijoiden, pyöräilijöiden ja kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajat. Poliisipartiot myös jalkautuvat näkyvästi koulujen alueille.
Poliisi valvoo tehostetusti taajamissa viikoilla 20 - 22. Poliisi keskittää valvontaa suojateille ja siihen, miten suojaamattomat tienkäyttäjät, kuten sähköpotkulautailijat ja pyöräilijät, noudattavat liikennesääntöjä, sekä heidän turvallisuuttaan.
Valvonta painottuu myös ajoneuvojen kuljettajien suojatiesääntöjen noudattamiseen. Pyöräilijöiden ja kevyen sähköajoneuvon kuljettajien osalta poliisi kiinnittää huomiota siihen ajetaanko jalkakäytävillä sekä noudatetaanko väistämissääntöjä ja liikennevaloja.
– Valvontapäivänä puutumme myös suojaamattomien tienkäyttäjien liikkumista haittaavaan ja vaarantavaan pysäyttämiseen ja pysäköintiin muun muassa suojateiden läheisyydessä, pyöräteillä ja -kaistoilla, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta sanoo.
Vuonna 2024 lapsia ja nuoria menehtyi tieliikenteessä ennätyksellisen paljon (alle 15-vuotiaita yhteensä yhdeksän ja 15-24 -vuotiaita yhteensä 36).
Suojaamattomien tienkäyttäjien osuus tieliikenteen kokonaiskuolonuhreista on suuri
– Suojaamattomien tienkäyttäjien osuus tieliikenteen kuolonuhreista Suomessa vuonna 2024 oli 34,5 prosenttia. Näissä luvuissa ovat mukana moottoroidut kaksipyöräiset ajoneuvot. Tästä syystä näiden tienkäyttäjäryhmien turvallisuuden tulee olla jatkuvasti liikenneturvallisuustyön keskiössä, Kallio korostaa.
Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tammi - maaliskuussa 2025 on tieliikenteessä menehtynyt kolme jalankulkijaa.
Poliisi panostaa näkyvään valvontaan koulujen päättyessä
Poliisilaitokset toteuttavat tehostettua katu- ja päihdevalvontaa koulujen päättymisviikolla 30.5.–1.6.2025. Valvonnan painopisteenä on alle 18-vuotiaat nuoret. Huomiota kiinnitetään erityisesti päihteiden, sähkötupakan, huumausaineiden ja teräaseiden hallussapitoon.
Koulujen päättyessä nuoret kokoontuvat usein juhlimaan ja kokoontumisiin liittyy päihteiden käyttöä ja sen mukanaan tuomia lieveilmiöitä. Poliisin näkyvän valvonnan tavoitteena on estää järjestyshäiriötä, onnettomuuksia sekä nuorten joutumista rikosten uhriksi.
Poliisi puuttuu päihteiden ja teräaseiden hallussapitoon
Poliisi valvoo pääosin näkyvästi ja puuttuu kaikkien päihteiden käyttöön ja hallussapitoon. Poliisin havaintojen perusteella nuorilla on nykyisin valitettavan usein hallussaan myös teräaseita tai muita toisten vahingoittamiseen soveltuvia esineitä. Teräaseiden hallussapitoon puuttuminen on keskeinen valvontateema, huumausaineiden ja alkoholin hallussapidon lisäksi.
Paikalliset poliisiyksiköt tekevät valvontajakson aikana tiivistä yhteistyötä muun muassa nuoriso- ja sosiaalitoimen kanssa. Viranomaisyhteistyöllä varmistetaan nuoren kohdalla tehokas puuttuminen ja viiveetön reagointi mahdollisiin ongelmiin.
On tärkeää, että nuorten vanhemmat tietävät, missä lapset viikonloppuaan viettävät, kenen kanssa ja mitä tekevät. Reput ja kassit on syytä tarkastaa yhteistyössä nuoren kanssa ennen rientoihin lähtemistä. Näin voi välttyä yllätyksiltä, joita viranomaisten puuttuminen asioihin monesti tuo mukanaan.
Paikallispoliisit tiedottavat omasta valvonnastaan eri tavoin valvonnan aikana ja sen jälkeen.
Tehostetun valvonnan tarkoituksena on erityisesti ehkäistä alkoholin, huumausaineiden tai muiden päihteiden aiheuttamia haittoja.
]]>